Novoizabrani kosovski predsjednik Behgjet Pacolli izjavio je u Mitrovici da će tokom njegovog mandata u sjevernom djelu Kosova zavladati red i zakon.

"Za mene ne postoji pojam sjever ili jug, to postoji u geografskom smislu, ali ne i politički i administrativno", rekao je Pacolli tokom prve posjete Mitrovici, gradu podeljenom na sjeverni - naseljen većinom Srbima i južni u kome žive isključivo Albanci.

Pacolli je boravio u južnom dijelu grada, gdje se sastao sa opštinskim rukovodstvom i ministrom unutrašnjih poslova Kosova Bajramom Rexhepijem.

"Borićemo se protiv svih kriminalnih grupa koje onemogućavaju normalan život na ovoj strani, da se u budućnosti niko ne usuđuje da uperi prst u bilo kog stanovnika, bez obzira koje je etničke pripadnosti. Vi ste dio Kosova i imate podršku i posvećenost kosovskih institucija", rekao je Pacolli.

On nije precizirao da li će podjeljenost Mitrovice i sjever Kosova biti teme dijaloga Prištine i Beograda.

"Grupa za pregovore se formira. Oni imaju svoj dnevni red, program podržan od strane naših međunarodnih prijatelja, vlade Kosova i, naravno, Predsjedništva. Ostavimo ih da djeluju po svom dnevnom redu", rekao je Pacolli.

Posjeta Pacolija Mitrovici je njegov prvi izalazak iz Prištine nakon što je početkom ove sedmice izabran za predsjednika Kosova.