Američki ambasador na Kosovu Christopher Dell izjavio je da je Republika Kosovo dobilo vladu čistih ruku i da to odslikava promjene koje su se dogodile na Kosovu. On je ponovio da neće biti dijaloga o statusu Kosova pošto SAD smatraju da je to pitanje gotovo, odnosno da je Kosovo nezavisno.

U intervijuu za Radio Slobodna Evropa, Dell je rekao da je zadovoljan izborima kosovskih institucija.

"Ne samo da imamo vladu koja je 'čistih ruku', već imamo vladu koja odslikava promjenjene okolnosti Kosova, jedan pomak od generacije koja je bila u ratu prema novim generacijama koje su u međuvremenu odrasle i traže svoje mjesto u društvu", kazao je Dell.

Dell je ocjenio da je došlo do smjene generacija na Kosovu i da se to može vidjeti poređenjem vlade iz 2008. i sadašnje. "Došlo je do smjene generacija. Promenio se i fokus, jako je malo stvari koje je stara vlada ostavila novoj", rekao je on.

Komentarišući primjedbe predsedniku Behgjetu Pacolliju o navodnim vezama s Rusijom, Dell je rekao da će na to pitanje Pacolli morati sam da odgovori.

"Znam da to brine mnoge ljude na Kosovu. Vjerujem da je predsjednik svjestan toga i da i sam vidi potrebu da se sve oko toga razjasni", rekao je on.

Odgovarajući na optužbe da je direktno uticao na tok sjednice kosovske skupštine na kojoj je izabran predsjednik, Dell je rekao da osim prisustvovanja sjednici parlamenta nije imao nikakvu ulogu u izboru predsjednika Kosova.

"Mislim da se osoba koja je možda najzaslužnija za izbor Pacollija sada nalazi u zatvoru u Hagu. Činjenica da se Alijansa za budućnost na čijem je čelu Ramush Haradinaj, optužen za ratne zločine, zbog svojih razloga povukla iz vlasti, otvorila je put za Pacollija i omogućila njegov izbor", kazao je američki ambasador.

On je rekao da razgovori Prištine i Beograda o tehničkim pitanjima treba da se usredsrede na pitanja u vezi registarskih tablica, registra ličnih dokumenata ili snabdjevanja strujom i da se tiču čitave teritorije Kosova, uključujući i sjever.

"Ako pitate mene da li dijalog treba da bude o sjeveru, ne, odgovor na to je ne. Naš stav je vrlo jasan, status Kosova je rješen. Teritorijalni integritet Kosova je rješen. I nema mjesta u ovom dijalogu o tehničkim pitanjima za bavljenje i obnavljanje diskreditovanih ideja kao što je podjela ili promjena granica", rekao je Dell.