Vlada Kosova saopštila je juče da je budući dijalog sa Beogradom “na dobrobit svih građana regiona”.Šef delegacije Kosova Edita Tahiri očekuje početak pregovora vrlo brzo.

"Dijalog Kosova kao nezavisne i suverene države sa svim susjednim zemljama uključujući i Srbiju i rješenje praktičnih problema je na dobrobit svih građana regiona i predstavlja vrijednost i evropski standard", navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

Edita Tahiri koja je juče imenovana za šefa delegacije s Kosova u pregovorima rekla da sa kosovske strane postoji spremnost za dijalog sa Beogradom, kao i da su se stekli uslovi da on počne.

“Za posrednike u dijalogu imamo Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države. Mislim da proces dijaloga može početi za veoma kratko vrijeme“, izjavila je Tahiri.

Edita Tahiri je rekla da se trenutno vode razgovori o temama o kojima će dvije strane voditi dijalog.

“Teorija dijaloga kaže da morate prvo da se sporazumete o dnevnom redu da bi onda seli i razgovarali o njemu. Mi smo dakle u ovoj fazi. Zato još ne mogu da Vam kažem o kojim pitanjima ćemo razgovarati, ali postoji grupa tehničkih pitanja za koje postoji interes da se razgovara i da o njima prevazilazimo razlike“, kaže ona.

Tahiri je poručila i da će kosovska strana gajiti konstruktivan duh u dijalogu sa Srbijom.

“Naše dvije nezavisne zemlje su susjedi, imamo dakle potrebu da na dnevni red stavimo pitanja koja se vezuju za obe strane“, kaže ona.

Edita Tahiri je političku karijeru počela u Demokratskom savezu Kosova, gdje je bila spoljnopolitički savjetnik predsjednika Ibrahima Rugove. U dijalog sa Beogradom ona će ući sa pregovaračkim iskustvom koji je stekla tokom pregovora u Rambujeu.