Opozicione stranke kosovskih Albanaca i više nevladinih organizacija najavilo je tužbu Ustavnom sudu Kosova zbog načina izbora Behgjeta Pacollija na mjesto predsjednika Kosova tvrdeći da je izabran bez potrebnog kvoruma, prenijeli su danas mediji.


Sumnje Demokratskog saveza Kosova (LDK), Alijanse za budućnost Kosova i 18 organizacija civilnog društva se odnose na kršenje procedure prilikom izbora kosovskog predsjednika u prva dva kruga glasanja u Skupštini Kosova.
 
Ni u prvom ni u drugom krugu glasanja, prilikom kojih je potrebno da za predsjedničkog kandidata glasa dvije trećine od ukupno 120 poslanika, nije bilo kvoruma pošto je opozicija napustila sjednicu prije glasanja, a u sali je ostalo 67 poslanika.
 
Taj broj poslanika je zadovoljavao kriterijum za kvorum tek u trećem krugu glasanja kada je za izbor predsjednika potrebna prosta većina od 61 poslanika.
 
Opozicija i organizacije civilnog društva žele da čuju tumačenje od Ustavnog suda da li je izbor Pacollija bio u skladu sa Ustavom i sa Pravilnikom o radu Skupštine.
 
Mediji najavljuju proteste NVO ukoliko opozicija ne dobije tumačenje od suda.
 
Član rukovodstva LDK Kujtim Shala ističe da član 51 Ustava kao i Zakon o predsjedniku predviđaju da u dva prva kruga kandidat za predsjednika treba da osvoji dvije trećine glasova od ukupnog broja poslanika da bi bio izabran.
 
Pacolli je danas preuzeo predsedničku funkciju od vršioca dužnosti predsjednika Jakupa Krasniçija.