Trojici od sedmoro osumnjičenih za trgovinu ljudima koji su se udavili u Tisi, određen je pritvor do 30 dana, a jednom kućni pritvor, odlučio je sudija EULEX-a.

Poslije saslušanja osumnjičenih sudija Franchesko Flori djelimično je uvažio prijedlog međunarodnog tužioca Francheska Mandoia, pa je troje privedenih pušteno zbog nedostatka dokaza. Mandoi pritvorene tereti za organizovani kriminal.

Prema njegovim nalazima, postoji osnovana sumnja da su pritvoreni s više još neidentifikovanih osoba, od neutvrđenog datuma do 15. oktobra organizovali neovlašćen i nezakonit prijevoz preko granice zainteresovanim grđanima i to naplaćivali.

Među krijumčarenim ljudima je 16, od kojim 15 Albanaca, koji su se utopili 15. oktobra u Tisi prilikom nelegalnog prelaska granice između Srbije i Mađarske.

Prema navodima tužioca, nedvosmisleno je utvrđeno da je cilj emigranata bio odlazak u Austriju ili Švicarsku, te da je grupa privedenih sa nepoznatim saradnicima i ranije nezakonito prevozila emigranate za zapadnu Evropu.