Haški tribunal osudio je bivšeg generala Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Vlastimira Đorđevića na 27 godina zatvora za zločine nad kosovskim Albancima 1999. godine.


General Djordjević (62) proglašen je krivim, po svim tačkama optužnice, za prisilno premještanje, deportacije, ubistva i progon Albanaca sa Kosova u prvih šest meseci 1999, kada je on bio načelnik Resora javne bezbjednosti MUP Srbije i pomoćnik ministra unutrašnjih poslova. Ta krivična djela kvalifikovana su kao zločini protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata.

Presudom je utvrđeno i da je general Đordjević odgovoran za proterivanje stotina hiljada kosovskih Albanaca, kao i za ubistvo i premještanje tijela najmanje 724 albanskih civila u masovne grobnice u Batajnici, Petrovom Selu kod Kladova i kod jezera Perućac u okolini Bajine Bašte. Prikrivanje leševa kao dokaza zločina naredio je tadašnji predsjednik SRJ Slobodan Milošević, presudio je Tribunal.

Sudija Kevin Parker je, obrazlažući presudu, kao neke od učesnika tog poduhvata naveo tadašnjeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića, potpredsjednika Savezne vlade Nikolu Šainovića, ministra policije Srbije Vlajka Stojiljkovića i samog Đorđevića.

U završnoj riječi, jula 2010. godine, tužioci su zatražili da general Đorđević bude kažnjen sa 35 godina zatvora ili doživotnim zatvorom, dok je odbrana zahtjevala da bude oslobođen krivice.