Predsjednik LDP Čedomir Jovanović rekao je da više ne postoje razlozi za odlaganje razgovora Beograda i Prištine o rješavanju problema srpskog i albanskog naroda.


U izjavi dostavljenoj medijima, Jovanović je rekao da je „pravi trenutak za konkretne razgovore“

On je rekao da su pregovori potrebni oko najurgentnijih pitanja praktičnog života Srba na Kosovu kao i pitanja koja predstavljaju smetnju u napredovanju Srbije prema EU.

"Zato je sada trenutak da se legitimišemo kao kontstruktivan učesnik u razgovorima i kao politička zajednica okrenuta životu i sposobna da riješi problema srpskog i albanskog naroda", istakao je Jovanović i poručio vlastima da će u tome imati svaku moguću pomoć LDP-a.

LDP, kako je naveo, takvu vrstu odgovornosti očekuje i od prištinske strane poslije formiranja kosovskih institucija i veruje da će izbor lidra Alijanse Novo Kosovo i njegov ulazak u vlast pozitivno uticati na taj proces.

"Ti razgovori su od ključnog značaja za budućnost oba naroda i otvorenu šansu ne treba propustiti. Bilo kakva nestabilnost i politička neodgovornost bili bi suprotni interesima i Srba i Albanaca, ali i cijelog regiona i zato je ovaj trenutak veoma važan", ukazao je predsjednik LDP.

Jovanović je izrazio uvjerenje da će svi akteri, u Srbiji i na Kosovu, pametno iskoristiti povoljan trenutak i odbaciti sve međusobne greške, tvrdoglavost i robovanje prevaziđenim dogmama koje su onemogućavale pokretanje razgovora.

Predstavnicima Samostalne liberalne stranke, koji su ušli u vladu, Jovanović je čestitao što su ovog puta uspjeli da izbore značajnije pozicije u novoj izvršnoj vlasti i naveo da očekuje da budu direktno uključeni u sastav prištinskog tima za razgovore.

"Takva pozicija, za koju su se izborili učešćem i pobjedom na izborima, omogućava srpskoj zajednici da bude most i koristan korektor u razgovorima, pažljivo vodeći računa o interesima Srba na Kosovu koje će predstavljati u novoj vladi, ali i u komunikaciji sa gospodinom Pacollijem, koji po funkciji treba da predstavlja interese svih zajednica koje žive na Kosovu", istakao je Jovanović.

/b92/