Oko stotinu građana blokiralo je, drugi dan zaredom, na pola sata dio magistralnog puta Mitrovica – Leposavić u selu Rudare, u opštini Zvečan.


Protest je završen u 11.30 časova, incidenata nije bilo, a prisutni su bili i pripadnici Kosovske policije i EULEX-a.

Slaviša Stanić izjavio je da se protest nastavlja i u četvrtak jer se Srbi protive patroliranju regionalnih saobraćajnih jedinica u ovoj oblasti i ne žele da plaćaju carinu državi Kosovo.

"Ova blokada je upozorenje regionalnoj policiji i specijalnoj jedinici kosovske policije da ne mogu da rade na sjeveru Kosova jer ne samo što oni kontrolišu već žele da naše preduzetnike koji nešto rade odvedu na carinski terminal u južnoj Mitrovici", rekao je Stanić.

On je dodao da su u utorak predali zahtjeve EULEX-u, ali da odgovor još uvek nisu dobili.

Protest se nastavlja i u četvrtak, polučasovnom blokadom od 11 do 11.30 časova, a za petak je najavljen protestni miting u Zubinom Potoku.

Protest se organizuje zbog, kako je navedeno u saopštenju, nedavnih hapšenja preduzetnika iz Zubinog Potoka, nelegalne privatizacije i uspostavljanja carinske i poreske kontrole države Kosovo kao i uspostavljanja regionalne saobraćajne policije i specijalne jedinice kosovske policije.