Nejedinstvo bošnjačkog političkog faktora, kako ističu bošnjački analitičari, negativno je uticalo na raspodjelu mjesta u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.

Nakon konstituisanja Parlamenta Republike Kosovo u javnosti su, uglavnom objavljena i mjesta u zakonodavnoj i izvrsnoj vlasti. Razlićita su reagiranja u pogledu učesća Bošnjaka u novim kosovskim institucijama proizišla nakon nedavno održanih parlamentarnih izbora. Civilni sektor Bošnjaka iz Prizrena smatra da je političko nejedinstvo bilo presudno što će u ovom sazivu zajednica imati slabije pozicije u centralnim institucijama.

Zvaničnici Katedre Slobodnog uma ukazivali su na problem političkog nejedinstva i tokom posljednjeg predizbornog i post-izbornog procesa.

„Rješenje vidimo u podizanju svesti ljudi koji nas zastupaju. Ne postoji pragmatizam u njihovom ponašanju. Na žalost kod naših političara, dobrim dijelom i u zajednici ne postoji određeni nivo patriotizma. Ne postoji požrtvovanost za opštu dobrobit. To nejedinstvo će nam se, nažalost, dugoročno ponavljati i u drugim sferama društvenog života“, ističe Masar Šašivari, predsjednik Udruženja Katedra Slobodnog uma.

O tome zašto Bošnjaci neće biti bolje zastupljeni u centralnim institucijama, Refik Kasi, predsjednik Centra za etničke zajednice iz Prizrena, kaže da je krivica u samom političkom faktoru.

Nezavisni analitičar iz Prizrena, Berhil Šasivari, napominje da se političko nejedinstvo Bošnjaka i ovoga puta negativno odrazilo.

NDS će imati dva zamjenička i četiri savjetnička mjesta, mjesto zamjenika direktora u Kancelariji zajednica pri Uredu premijera, dva člana u bordovima KEK-a i PTK-a te člana Borda u Eko-regionu i vodovodu.

KDTP će predvoditi Ministarstvo javnih administracija, i imaće još dva zamjenička mjesta. Koalicija Vakat, će imati tri zamjenička i isto toliko savjetničkih mjesta. Ujedinjena romska partija će imati jednog zamjenika.

Srpska liberalna stranka sa svojih osam poslanika, predvodiće Ministarstvo lokalne uprave, Ministarstvo povratka i zajednica, zatim Rada i socijalnog blagostanja i tri zamjenika ministara.