Analitičar i advokat iz Prištine Azem Vllasi rekao je da Kosovo, konstituisanjem Skupštine, formiranjem Vlade i izborom predsjednika, završava izborni proces i izlazi iz institucionalne krize.


Vllasi je, govoreći o novim kosovskim vlastima, rekao da je koalicija, koja će činiti buduću Vladu, iznuđena.

„Zbog neslaganja među političkim partijama, mandatar Hashim Thaçi je uradio ono što je u ovom trenutku bilo  moguće. Vrijeme će pokazati hoće li nova Vlada biti stabilna i funkcionalna”, rakao je Vllasi.

Prema njegovim riječima, prvi zadatak novih institucija Kosova trebalo bi da budu temeljne promjene unutar izbornog zakona, jer bi se na taj način izbjegli problemi i manipulacija sa glasovima u izbornom procesu.

“Ovo su bili prvi izbori koje je Kosovo samo organizovalo. Kosovo je mlada država pa ga problemi u izbornim procesima mogu pratiti još dugo. Ali na to ne treba gledati kao na nešto nenormalno, jer još nemamo iskustva kao druge države koje imaju dugu parlamentarnu i demokratsku tradiciju”, zaključio je Vllasi.
S druge strane, analitičar i novinar iz Prištine Gëzim Baxhaku smatra da bi prvi zadadak nove vlade Kosova trebalo da bude popravljenje imidža Kosova.

Baxhaku je kazao da je konstituisanjem Skupštine Kosova napravljen prvi korak ka formiranju institucija predviđenih Ustavom i zakonima Kosova. Najvažniji zadatak i prioritet tih institucija, prema njegovom mišljenju, trebalo bi da bude posvećenost poboljšanju imidža Kosova, kojem je nanijeta velika šteta.

“Problemi su svakodnevni, svaki dan se u neki od međunarodnih medija pojavljuju spisi koji nanose štetu, a koji su po svemu sudeći dio kampanje koja se vodi protiv Kosova. Ne kažem da u njima nema istine, ali vrijeme kada se oni pojavljuju i način na koji se plasiraju u javnosti na to ukazuju”, kazao je Baxhaku.

Dodaje da bi inistitucije Kosova trebalo da rade na poboljšanju teške ekonomske situacije, osposobljavanju pravosudnih organa da funkcionišu po evropskim standardima, približavanju evroatlanskim integracijama, prevazilaženju siromaštva i smanjenju nezaposlenosti.

“Vlada će imati još jedan problem a to je jaka opozicija u Skupštini, koja će sa svim mogućim pravnim instrumentima boriti da njen mandat traje što je kraće moguće”, rekao je Baxhaku.

On smatra da podrška 65 poslanika, od ukupno 120, koliko će u Skupštini Kosova imati nova vladajuća koalicija dovoljna da se obezbjedi stabilnost i funkconalnost vlade.