Britanski tabloid The Sun piše da formiranje nove Unije na Balkanu sa svim zemljama koje nisu u Evrospkoj Uniji je jedino moguće rješenje za stabilizaciju ovog djela Balkana.


U ovoj Uniji, kako piše The Sun, bile bi: Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora, Kosovo, Srbija i Makedonija, prenosi INA.

Albanija se spominje kao jedina država koja nije bila u sastavu bivše Jugoslavije, dok Slovenija nije uključena u ovaj projekat, zbog kako se potencira "ova država nije u balkanskom društvu, rješila je svoje probleme i član je Evropske unije".

Prema britanskom tabloidu, ova ideja je proizišla iz Washingtona, dok bi EU bila dio realizacionog plana, u slučaju da Amerikanci pokažu volju za angažiranje u ovom procesu.

Ova ideja je prezentirana zbog ekonomske krize na Balkanu, unutarnje probleme ovih zemalja i poslije obavještenja o stopiranju pristupa u EU u naredenom periodu od 5-6 godina.

"Formiranjem ove Unije, splasnule bi političke tenzije u ovom regionu. Kosovo i Bosna i Hercegovina bi  se stabilizovale, ekonomija bi porasla u cijelom regionu i smanjile bi se netrpeljivosti i neprijateljstva", piše The Sun.

/Telegrafi/