Međunarodni mediji izvijestili su o razvoju događaja u utorak na Kosovu, i jednoglasno zaključili da dvojica izabranih vođe Kosova su kontroverzne figure.


BBC: "Skupština Kosova izabrala je bivšeg gerilskog vođu Hashima Thaçija kao premijer po drugi put. Glasanje je došlo uprkos činjenici da je Thaçi bio u središtu kontroverze nakon izvještaja  Vijeća Europe koji  ga povezuje s organiziranim kriminalom i trgovinom organima "

Glas Amerike: "Kosovo je izabralo kontroverznog milionera za novog predsjednika. Pacolli je dobio 62 glasa u trećem krugu, nakon što nije uspio dobiti potrebnu potporu u prva dva glasanja. Samo 67 zastupnika je bilo prisutno u trećem pokušaju, nakon što se opozicija u znak protesta povukla zbog kandidature Pacollija."

Deutsche Welle. "Obojica, i Thaçi i Pacolli se smatraju kontroverzni likovima. Prošlog mjeseca Thaçi je bio povezan s organiziranim kriminalom i trgovinom organima u izvješću Vijeća Europe. Tu su sumnjive optužbe i za poslovne poslove u prošlosti milionera na području građevinarstva, Behgjeta Pacollija."

Reuters: "Pacolli ostaje neželjena figura za 2 miliona Albanaca Kosova, najviše zbog poslovnih veza sa Moskvom, koja je podržavala bivšu vlast u Srbiji, protiv nezavisnosti Kosova. Njegova kompanija Mabetex je obnavljala Kremlj. "

MSN Finance: "Pacolli je okrunjen sna najvećem mjestu poslije uspješne karijere, ali ponekad i kontradiktorne. Ruski mediji su izvijestili da je Pacolli bio je središnja figura u korupcijskom skandalu u kojem su najviši i najbliži dužnosnici Borisu Jeljcina osumnjičeni da su uzimali mito, u zamjenu za rekonstrukciju Kremlja."

/ Indeksonline /