Kosovska skupština izabrala je sinoć za novog kosovskog predsjednika Behgjeta Pacollija koga svjetske novinske agencije nazivaju "građevinskim tajkunom" i "kontroverznim biznismenom", blisko povezanim s Moskvom.


Britanska agencija Reuters navela je da je Pacolli, rođen 1951, kontroverzni biznismen iz Švicarske koga su bliske veze s Rusijom - koja podržava Beograd u protivljenju proglašenoj nezavisnosti Kosova, stajale popularnosti kod Albanaca na Kosovu.

Glavne opozicione stranke bojkotovale su sinoćno glasanje za predsjednika Kosova navodeći kao razlog to što je Pacolli povezan s Rusijom i što želi da se bavi politikom radi ostvarenja ciljeva u svojim privatnim poslovima.

Pacollija smatraju najbogatijim čovjekom na Kosovu, navodi Reuters koji prenosi i da je njegova kompanija "Mabetex" renovirala Kremlj i da je novi kosovski predsjednik oženjen Ruskinjom.

Agencija Franss pres (AFP) javila je da je Kosovo dobilo novog predsjednika, tajkuna koji se bavi građevinskim poslovima.

I ruski mediji nedavno su pisali o Pacolliju, ističući u prvi plan da su vođene istrage o njegovoj umješanosti u korupcionaške skandale u Rusiji u vrijeme vladavine predsjednika Borisa Jeljcina.

Ruski dnevnik "Komersant" naveo je u tekstu "Po čemu je poznat Behgjet Pacolli u Rusiji", od 15. februara, da se on pojavio u Rusiji početkom 90-ih, kada se švicarska građevinska kompanija "Mabetex" na čijem je čelu bio, bavila realizacijom nekoliko projekata u Jakutiji.

Tamo se upoznao sa gradonačelnikom Jakutska Pavlom Borodinom, koji je 1993. godine bio rukovodilac poslova u predsjedničkom kabinetu.

Uskoro je "Mabetex" dobio narudžbine za rekonstrukciju dijela Kremlja, predsjedničke rezidencije "Šujskaja Čupa", Bijelog doma, Državne dume, Savjeta federacije i drugih objekata, navodi ruski dnevnik.

Prema "Komersantu", oktobra 1998. Pacolli je figurirao u skandalu o korupciji u okruženju Jeljcina.

Glavno tužilaštvo Rusije sumnjičilo je nekoliko činovnika za uzimanje mita radi obezbjeđenja narudžbina za rekonstrukciju Kremlja. Januara 1999. godine na zahtjev Rusije sprovedena je pretraga u kancelariji kompanije u Luganu a Pacollija je ispitala tada glavna tužiteljka Švicarske Carla del Ponte, navodi list.

U Švicarskoj je juna 2000. godine optužen za "pranje novca" i mito u iznosu od četiri miliona dolara.

"Ruski predmet" Pacollija decembra te godine je zatvoren, zbog odsustva elemenata krivičnog dijela, a u martu 2002. predmet je zatvoren i u Švicarskoj.

Pacolli je, navodi "Komersant", učestvovao i u nekoliko dobrotvornih projekata, između ostalog obnavljao je bolnicu u Buđenovsku, srušenu u napadu čečenskih ekstremista 1995. godine.