Haški tribunal izreći će danas presudu bivšem pomoćniku ministra policije i načelniku Resora javne bezbednosti MUP-a Vlastimiru Đorđeviću, optuženom za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja počinjene nad Albancima na Kosovu od 1. januara do 20. juna 1999. godine.


Haško tužilaštvo zatražilo je za Đorđevića zatvorsku kaznu od 35 godina do doživotne robije, dok je odbrana zatražila oslobađajuću presudu.

Đorđević je uhapšen 17. juna 2007. godine u Budvi, gdje se krio pod lažnim imenom i istog tog dana uveče prebačen je u pritvorsku jedinicu Haškog suda u Sheveningenu.

Prvobitna optužnica protiv njega podignuta je 2. oktobra, a objelodanjena 20. oktobra 2003. godine. Optužnica ga tereti za prisilno premještanje, deportacije, ubistva i progon Albanaca sa Kosova u prvih šest mjeseci 1999. godine.

Prema optužnici, "snage SRJ i Srbije su po uputstvu, na podsticaj ili uz podršku Đorđevića počinile krivična djela koja su za posljedicu imala prisilnu deportaciju blizu 800.000 civila kosovskih Albanaca", a, dalje se navodi i da su iste te snage ubile na stotine civila kosovskih Albanaca.

U optužnici je navedeno da je Đorđević "učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem, između ostalog, promjene nacionalnog sastava Kosova u nastojanju da se obezbjedi trajna srpska kontrola na Kosovu".

Đorđević nije želio u prvom pojavljivanju pred sudom, 19. juna 2007. godine, da se izjasni o krivici, a 16. jula iste godine izjasnio se da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Suđenje Đorđeviću počelo je 27. januara 2009. godine, tužilaštvo je završilo sa izvođenjem svojih dokaza 28. oktobra 2009, a odbrana 20. maja prošle godine.

Tokom 199 dana suđenja, optužba je izvela 105 svjedoka, a odbrana 28. Iznošenje završnih riječi održano je 13. i 14. jula prošle godine.