Izborna komisija za prigovore i žalbe je počela je sa provjerom pritužbi o nepravilnostima koje su iznjele političke stranke, od kojih je većinu poslao Demokratski saveza Kosova, dok se prebrojavanje uslovnih glasova očekuje u toku današnjeg dana.

Na preporuku Centra za prebrojavanje i rezultate Centralna izborna komisija je poništila glasove sa 9 biračkih mjesta iz drugog kruga glasanja od 13, decembra od kojih su 3 u Prizrenu, 2 u Ljipljanu i po jedan u Gnjilanu, Kamenici, Podujevu i Vučitrnu. Nakon utvrđenih nepravilnosti, Centar za prebrojavnje je preporučio poništenje biračkih mjesta, a odluka je doneta na zatvorenom sastanku u CIK-u.

Sljedeće sedmice se očekuju službeni odgovori na  69 pritužbi političkih subjekata koje su već obrađene u Izbornoj komisiji za prigovore i žalbe.

Samo jučer ova komisija je primila 22 prigovora glede navodnih nepravilnosti političkih subjekata u drugom krugu izbora od 13. decembra.

Iako je svi akteri koji su uključeni u održavanje lokalnih izbora na Kosovu govore o punoj transparentnosti procesa, civilni sektor je onaj koji je kritikovao CIK i IKPŽ zbog nedostatka transparentnosti.