Specijalno tuzilaštvo EULEX-a za pitanja organizovanog kriminala odustalo je od podizanja prijedloga za određivanje pritvora trojici kosovskih Srba iz Zubinog Potoka, na sjeveru Kosova. Blokada puta Mitrovica - Zubin Potok i dalje traje.


Advokat jednog od optuženih Dejan Vasić izjavio je da je specijalno tužilaštvo EULEX-a za organizoavni kriminal odustalo od podizanja prijedloga za određivanje pritvora protiv Nikole Radovanovića, Dušana Milovića i Srđana Aleksića.

"Oni su juče privedeni pod sumnjom da su se bavili organizovanim kriminalom. Međutim, tužilaštvo je danas odustalo od podizanja prijedloga za određivanje pritvora, tako da će se oni tokom dana vratiti svojim kućama", rekao je Vasić. Stanovnici Zubinog Potoka blokirali su magistralni put Mitrovica - Zubin Potok, kod mesta Đurovići, pa se saobraćaj odvija sporednim putevima.

Regionalni portparol Kosovske policije Besim Hoti izjavio je da je razlog blokade, koja je počela juče popodne, hapšenje trojice Srba, žitelja ovog mjesta, i dodao da okupljeni zahtijevaju njihovo oslobađanje. On je istakao da za sada nije zabilježen nijedan incident.

Policija EULEX-a je juče, uz podršku KFOR-a, u okviru akcije protiv organizovanog kriminala, pretražila četiri kuće i jedan poslovni objekat na području Zubinog Potoka i tom prilikom privela tri osobe pod sumnjom da su se bavile organizovanim kriminalom.

"Operacija je povezana sa istragom o više kriminalnih aktivnosti, među kojima su šverc, utaja poreza, neplaćanje uvoznih taksi i organizovani kriminal", saopšteno je juče iz EULEX-a.