Postoji mogućnost da Alijansa za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja predloži svog kandidata za predsjednika Kosova, javila je sinoć televizija Klan Kosova.


Mogući kandidat za predsjednika Kosova iz AAK-a je njen podpredsjednik Ahmet Isufi. Prema ovoj televiziji, visoki zvaničnici stranke razmatraju ovu mogućnost, iako do sada na forumima AAK-a nije donijeta odluka o mogućem kandidovanju Isufija.

Istovremeno je sinoć zamjenica predsjednika Alijanse novo Kosovo Behgjeta Pacollija, za sada glavnog kandidata za predsjednika Kosova, Mimoza Kusari Lila za RTV 21 izjavila da će ta stranka u pregovorima o sastavu vlade tražiti jedno mjesto zamjenika premijera, šest položaja ministara i sedam zamjenika ministara.

AAK ima osam poslanika u Skupštini Kosova. I drugi subjekti nove koalicije imaju velike zahtjeve. Lista "Ibrahim Rugova" traži jedno ministarsko mjesto, iako ima samo jednog poslanika u Skupštini Kosova.

Srpska Samostalna liberalna stranka, koja je prihvatila da bude dio vladajuće koalicije, zatražila je više od dva ministarska mjesta koje je imala u odlazećoj vladi. I Demokratska partija Turaka Kosova će, kako je najavio njen lider Mahir Jagcilar, tražiti više od jednog ministarskog mjesta u novoj vladi.

Vlada Kosova je do sada imala dva zamjenika premijera, 18 ministarstava i 28 zamjenika ministara. Ima prijedloga da broj ministarstava ostane isti, ali da se na četiri poveća broj zamjenika premijera.

Portparol vlade i član predsjedništva Demokratske partije Kosova odlazećeg premijera Hashima Thaçija, Memli Krasniçi, juče je izjavio da će se o konkretnim kadrovskim rješenjima u vladi razgovarati narednih dana.