Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija razmatra danas najnoviji izvještaj generalnog sekretara Ban Ki Moona o situaciji na Kosovu.


Ban Ki Moon je u svom redovnom tromjesečnom izvještaju naveo da je UNMIK spreman da podrži istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu, dodajući da se nada skorom dijalogu Prištine i Beograda.

U izvještaju, koji se odnosi na period od 19. oktobra prošle do 15. januara ove godine, Ban Ki Moon je naveo da je objavljivanje izvještaja specijalnog izvjestioca Savjeta Evrope Dicka Martyja o trgovini ljudskim organima na Kosovu i usvajanje rezolucije u Parlamentarnoj skupštini SE izazvalo talas nezadovoljstva političara na Kosovu i u Albaniji.

U izvještaju generalnog sekretara UN napominje se da je UNMIK još 2003. godine Haškom tribinalu dao informacije i svoje nalaze u vezi sa tim tvrdnjama i da je krajem 2008. i početkom 2009. UNMIK prenio sva pomenuta dosijea na EULEX, koji je javno izrazio spremnost da razmotri svaku činjenicu koju bi specijalni izvjestilac mogao otkriti.

S druge strane, Ban u izvještaju kaže da mu je žao što su kolaps vladajuće koalicije u Prištini i raspisivanje vanrednih izbora odložili početak dijaloga Beograda i Prištine.

"Nadam se da ćemo u narednom periodu videti novi napredak procesa dijaloga i da će razvoj događaja u Prištini doprineti unutrašnjopolitičkoj stabilnosti, koja će dovesti do što skorijeg otpočinjanja dijaloga. Ostajem ohrabren rješenošću strana da se uključe u taj dijalog i pozivam sve da održe pozitivan i konstruktivan pristup", naglasio je generalni sekretar UN.

Kada je riječ o situaciji na Kosovu, nju je Ban Ki Moon ocjenio kao relativno mirnu, ali potencijalno nestabilnu, gdje organizovani kriminal i dalje izaziva zabrinutost, prije svega, onaj vezan za trgovinu narkoticima i krijumčarenje.

Osim toga, generalni sekretar UN osvrnuo se i na situacju na sjeveru Kosova i spor oko novih registarskih tablica.