Demokratska partija Kosova Hashima Thacija donijela je odluku da mjesto predsednika zemlje pripadne Alijansi novo Kosovo (AKR), dok će PDK zadržati mjesto premijera i predsjednika Skupštine. PDK je takođe pozvala  i Listu Ibrahima Rugove kao i manjine da pristupe vladajućoj koaliciji.

Političke partije na Kosovu koje su donijele odluku da budu opozicija u budućem sazivu Skupštine, kritikovale su odluku Demokratske partije Kosova da uđe u koaliciju sa Alijansom novo Kosovo, ostavljajući im mjesto predsjednika zemlje.

Kujtim Shala, predstavnik za informisanje Demokratskog saveza Kosova (LDK), rekao je da ta stranka smatra da je rezultat sastanka Upravnog odbora PDK-a čist politički proces i u ličnom interesu pojedinaca.

“U pitanju je politički proces, sporazum, odnosno političko uslovljavanje. Znamo da predsjednik zemlje treba da bude predstavnik volje svih građana Kosova, a ne samo političkih partija”, kazao je Shala.

Članovi unutar PDK-a su insistirali da kandidat za predsednika bude Jakup Krasniqi, dosadašnji vršilac dužnosti predsjednika, ali nakon tročasovne rasprave između PDK-a i AKR-a, donjeta je odluka da mjesto predsjednika ipak pripadne AKR-u.

Isufi: Razaranje institucija

Visar Ymeri iz pokreta Samoopredeljenje izjavio je da je koalicioni sporazum politička pogodba između dva partijska lidera, a radi ličnih interesa.

“On ne predstavlja albanski narod. Moramo uzeti u obzir da nisu samo u pitanju glasovi. Ni AKR ni Pacolli nemaju dovoljan broj glasova da bi predstavljali albanski narod, a ono što je još važnije jeste program Bexheta Pacollija i njegove političke izjave koje uopšte nisu u zaštiti interesa i volje kosovskog naroda. Ponavljam, Pacolli će možda postati predsjednik Kosova samo kao dio političke pogodbe, a nikako po zasluzi ili zbog povjerenja koje mu je dato od stranje građana Kosova”, kaže Ymeri.

Alijansa za budućnost Kosova, koja se povukla iz pregovora o koaliciji pošto PDK nije htela da ispuni njihov uslov da im pripadne mjesto premijera, ocjenila je buduću koaliciju “razarajućom” po institucije.

Potpredsjednik Ahmet Isufi objašnjava:

“Ocjenjujemo sporazum kao razaranje kosovskih institucija, zato što su ove dve partije doprinjele da zemlja dospe u vanredno stanje, što je rezultat svih zbivanja i izbora koji su prouzrokovali mnoge diskusije i rezultirali manipulacijom glasova”, navodi Isufi.

Koalicioni sporazum do kraja sedmice

Odluka Demokratske partije Kosova da se lider Alijanse novo Kosovo, Pacolli kandiduje za predsjednika Kosova, što je dio političkog dogovora, još uvek nije zaključila koalicioni sporazum, kažu zvaničnici obje partije.

Saglasnost PDK-a da se Pacolli kandiduje za predsjednika smatra se napretkom u postizanju dogovora, ali sada slijede i pregovori o podjeli ministarstava i ostalih pozicija.

Član predsedništva PDK-a, Memli Krasniqi, vjeruje da će se koalicioni sporazum finalizirati do kraja sedmice. 

“Osnovno pitanje ovih razgovora bila je pozicija predsjednika. Sada kada je PDK spreman za to da mjesto predsjednika pripadne AKR-u, vjerujemo da će se sve promjeniti kada su u pitanju i ostale pozicije, i vjerujemo da u naredna dva-tri dana možemo očekivati razjašnjenja u vezi zastupljenosti AKR-a u ministarstvima, kao i PDK i ostalih partnera”, kaže Krasniqi.

On je dodao da će u koaliciju ući i Lista Ibrahim Rugova kao i partije iz manjinskih zajednica.

Dogovor o predsjedniku otvara vrata i za dogovor oko podjeli ministarstava, kaže potpredsednik AKR-a, Ibrahim Makolli. I on očekuje da će se sporazum finalizirati za dva-tri dana te je objasnio poziciju AKR-a tokom ovih pregovora, i predvideo koliko i koja ministarstava će pripasti AKR-u.

“Ono što smo mi ponudili PDK-u nakon njihove prve ponude za koaliciju sa AKR bila je i ostaće funkcija predsjednika, zatim jedno mjesto zamjenika premijera i šest ministarstva. Jedan dogovor je već postignut, kada je u pitanju funkcija predsjednika,dok sada ostaje da se razgovara o broju, a potom i o imenima potencijalnih izvršitelja odgovarajućih dužnosti”, kazao je Makolli.

Inače, najavljeno je da će buduća Vlada Kosova  imati 16 ministarstava i četiri zamjenika premijera. Nezvanično se saznaje da će PDK pripasti 10 ili 11 ministarstva, AKR četiri, Listi Ibrahim Rugova jedno, dok će manjinama pripasti tri ili četiri ministarstva.

Radio Slobodna Evropa