Savet bezbjednosti Ujedinjenih nacija razmatraće sutra najnoviji izvještaj generalnog sekretara svjetske organizacije Ban Ki Moona o situaciji na Kosovu.

Ban je u izvještaju naveo da je UNMIK spreman da u potpunosti podrži istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu i istovremeno izrazio očekivanje da će se u narednom periodu napredovati ka otvaranju dijaloga Prištine i Beograda.

Taj izvještaj odnosi se na period od 19. oktobra prošle do 15. januara ove godine. U izvještaju generalnog sekretara UN napominje se da je UNMIK još 2003. godine Haškom tribinalu dao informacije i svoje nalaze u vezi sa tim tvrdnjama i da je krajem 2008. i početkom 2009. godine UNMIK preneo sva pomenuta dosijea na EULEX, koji je javno izrazio spremnost da razmotri svaku činjenicu koju bi specijalni izvjestilac mogao otkriti.

Ban u izvještaju izražava žaljenje što su kolaps vladajuće koalicije u Prištini i raspisivanje vanrednih izbora odložili početak dijaloga Prištine i Beograda.
"Nadam se da ćemo u narednom periodu vidjeti novi napredak procesa dijaloga i da će razvoj događaja u Prištini doprinjeti unutrašnjopolitičkoj stabilnosti, koja će dovesti do što skorijeg otpočinjanja dijaloga. Ostajem ohrabren rješenošću strana da se uključe u taj dijalog i pozivam sve da održe pozitivan i konstruktivan pristup", naglasio je generalni sekretar UN.
 
Ban ocjenjuje ukupnu situaciju na Kosovu kao relativno mirnu, ali potencijalno nestabilnu, gdje organizovani kriminal i dalje izaziva zabrinutost, prije svega onaj vezan za trgovinu narkoticima i krijumčarenje.

Osvrćući se na situaciju na sjeveru Kosova, generalni sekretar UN je izrazio žaljenje što neki mediji na Kosovu pogrešno predstavljaju aktivnosti UNMIK-a, smatrajući ga glavnom preprekom da Priština i na taj dio Kosova proširi svoju vlast i primjeni svoju strategiju za sjever.