Završena je saga o koaliciji i budućem predsjedniku Kosova. Biće to moćan biznismen, predsjednik AKR-a, Behgjet Pacolli.
Izvršni odbor PDK je poslije maratonskog sastanka potvrdio ono što smo dan ranije izvjestili, da je postignut sporazum o tome da će Pacolli postati predsjednik. Odbor je odlučio da prihvati ponudu AKR-a da im dodjeli predsjedništvo i to će biti ozvaničeno ovih dana.

Nakon završetka sastanka, zamjenik PDK, Hajredin Kuçi je rekao da će dvije druge centralne pozicije, premijer i predsjednik Parlamenta Kosova, pripasti PDK-u. U budućoj koaliciji biće i manjinske zajednice i lista “Dr. Ibrahim Rugova”.

S druge strane insistiranje i dobijanje mjesta predsjednika Kosova je koštalo AKR. Do prije nekoliko dana ponuda PDK prema AKR-u je bila primamljiva i obilna.

U zamjenu za odustajanje od mjesta predsjednika, PDK je Pacolliju ponudio mjesto zamjenika premijera, ministra vanjskih poslova, četiri ministarstva, kao i dužnost predsjednika Parlamenta. AKR se odupirao i pobijedio. Ali sada nema toliko prostora u Vladi kojeg je Pacolli tražio svo vrijeme.
Nakon što je dopustio prvo mjesto AKR-u, PDK je “sakupio” ruku s ministarskim mjestima.
U sklopu koalicijskog sporazuma, AKR će imati tri ministarstva i predsjednika.
PDK će ponovno kandidirati Jakupa Krasniqija za predsjednika Parlamenta.