Preformulisana sporna tačka 14

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je u Briselu da je pregovarački tim Beograda dobio "značajno bolju ponudu", ali da će konačnu odluku o sporazumu sa Prištinom donijeti državni vrh, koji će se sastati tokom vikenda, prenosi RTS iz Brisela.

U izveštaju se citira Dačićeva izjava, koji je rekao da će državni vrh Srbije u ponedjeljak ujutro obavestiti visoku predstavnicu Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton o svojoj odluci.
"To je do sada najpovoljniji tekst za srpsku stranu", rekao je Dačić nakon završetka desete rudne dijaloga.
Prema njegovim riječima, u narednim danima obje strane - i Beograd i Priština, konačno će se izjasniti o tom dokumentu, koji sadrži 15 tačaka. 
"Zajednica srpskih opština imaće značajna ovlašćenja i presudnu ulogu u izboru komandanata policije na sjeveru Kosova", istakao je Dačić.
Prema njegovim riječima, u narednim danima i Priština će se konačno izjasniti o tom dokumentu, koji sadrži 15 tačaka.
Sporna tačka 14 
Sporna tačka 14, koja se odnosi na članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, preformulisana je i predviđa "neblokiranje Srbije i Kosova u procesu evropskih integracija". Tačka 14 teksta sporazuma Beograda i Prištine, u koju je Tanjug imao uvid, modifikovana je i u finalnoj varijanti ne otvara put za članstvo Kosova u UN. "Obje strane se obavezuju da neće ometati jedna drugu na putu evropskih integracija i da neće podstrekivati druge da to čine", glasi tekst tačke 14. U prethodnoj rundi, ta tačka, koju Beograd nije prihvatio, govorila je o neometanju učlanjenja u "međunarodne organizacije, uključujući UN".
Dačić je naveo da je tačka devet sporazuma koja se odnosi na pitanje policije i izbora regionalnog komandanta ostala ista, a da je u parafiranom sporazumu precizirana tačka 14 u kojoj se sada navodi da Srbija ne sme da blokira Kosovo u evrointegracijama.
Ranije je u tački 14 traženo da Srbija ne blokira Kosovo u zahtjevima za članstvo u međunarodnim organizacijama - kao što je UN, objasnio je premijer Srbije.
On je rekao da će zajednica srpskih opština imati velika ovlašćenja kada je riječ o regionalnom komandiru policije - ona će ga predlagati, imaće i pravosuđe, kao i okružni sud u sjevernoj Mitrovici.
"Zajednica će imati sjedište u Mitrovici, imaće svoju imovinu, račun, imaće svoju skupštinu, predsjednika, potpredsjednika i veće kao neku vrstu vlade, a imaće puni nadzor kada je riječ o obrazovanju, kulturi, prostornom planiranju i tako dalje", rekao je Dačić.
On se zahvalio visokoj predstavnici EU Catherine Ashton, jer je "pokazala razumjevanje za opravdane i arugmentovane zahtjeve srpske strane". 
"Naravno, nije lako donosti ovako teške odluke. Ove odluke nisu važne samo za sadašnjost već i za budućnost" kazao je premijer Srbije.