Parafiran prijedlog teksta

Thaçi tvrdi da je garantiran suverenitet Kosova, a Dačić da će srpske opštine na sjeveru imati više nadležnosti.

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku Catherine Ashton izjavila je u petak u Briselu kako je završena deseta runda pregovora Beograda i Prištine, te da su obje strane parafirale konačni prijedlog o normalizaciji odnosa, čime je otvoren put za otklon od prošlosti.
Ashton je čestitala premijerima Srbije i Kosova Ivici Dačiću i Hashimu Thaçiju na hrabrosti i ocijenila da je parafiranje teksta važan korak ka približavanju Evropi.
"Želim da čestitam objema stranama na odlučnosti koju su pokazali tokom ovih mjeseci i hrabrosti koju su pokazali", napisala je ona.
Ashton i obje delegacije zatim su održale sastanak sa zvaničnicima NATO-a, na kojem je Beograd nastojao osigurati neprisustvo kosovske vojske na sjeveru Kosova i garancije za sigurnost Srba.
Prema nezvaničnom tekstu parafiranog sporazuma, dvije strane se obavezuju da neće jedna drugoj blokirati, niti podsticati treće strane da blokiraju, eurointegracije Srbije, odnosno Kosova.

Thaçi: Garancija suvereniteta Kosova

Thaçi ocjenjuje da sporazum koji je postignut sa delegacijom Beograda garantira suverenitet i teritorijalni integritet Kosova.
"Ugovor koji je parafiran je između dvije države i predstavlja de jure [pravno] priznanje Kosova od strane Srbije", rekao je Thaci novinarima ispred zgrade evropske službe vanjskih poslova u Briselu.
On je rekao da očekuje da će države koje još nisu priznale Kosovo to što prije učiniti i da se nada da će Kosovo uskoro ući i u Ujedinjene narode.
Thaçi je rekao da dogovor označava početak nove ere, prvih koraka u budućnost, ali i naglasio da ga je potrebno implementirati.

Dačić: Prihvaćeni zahtjevi Srbije

Drlja je javila da je premijer Srbije Ivica Dačić rekao nakon pregovora da se beogradska i prištinska delegacija u narednim danima trebaju izjasniti o finalnom prijedlogu, koji ima 15 tačaka.
Prema Dačićevim riječima, konačni prijedlog je mnogo povoljniji za Srbiju od ranijih, jer su prihvaćeni zahtjevi Srbije da se Zajednici srpskih opština na sjeveru Kosova daju nadležnosti u oblastima policije, pravosuđa i drugim.
Također, kazao je da je promijenjena tačka 14, kojom je bilo uslovljeno da Srbija ne blokira pristupanje Kosova međunarodnim organizacijama, a koju je Srbija smatrala spornom.

Izvor: Al Jazeera