Nosilac Jedinstvene srpske liste Rada Trajković potvrdila je da su dva od četiri poslanika te liste, mimo dogovora unutar koalicije, donijela odluku da podrže formiranje kosovske vlade na čelu sa Demokratskom partijom Kosova Hashima Thaçija.


Trajkovićeva je izjavila da se Thaçi u borbi za premijersko mjesto "najdirektnije upleo" u odnose u ovoj distanci i na sumnjiv način obezbjedio podršku u borbi za premijersko mjesto.

"Korupcijom ili nekim drugim, meni neprepoznatljivim metodima, uspio je da pridobije dvoje naših poslanika", kazala je Trajkovićeva i potvrdila da će ona i Sreten Jovanović ostati doslijedni i principijelni.

"Sreten Jovanović i ja ostajemo u opoziciji i to je definitivna odluka. Bićemo opozicija i pridružiti se albanskom opozicionom bloku", kazala je Trajkovićeva.

Predjsednik Američkog savjeta za inkluzivno upravljanje Aleks N. Grigorev izjavio je da bi za Srbe s Kosova bilo dobro da govore "jednim glasom" o svojim problemima i potrebama, ali smatra da je malo vjerovatno da će do toga doći.

"Ja sam imao takav san, da Srbi sa Kosova imaju jedan glas i neko svoje udruženje ili forum", naglasio je Grigorev.

"Ali, naučio sam da to nije realno iz nekoliko razloga", dodao je Grigorev i objasnio da je "srpsko društvo na Kosovu demokratsko društvo, a u svakom takvom društvu imate različite ideje".

Sa druge strane, dodao je on, razlike koje postoje među političkim strankama u Beogradu preslikane su i na Kosovu, a postoje i stvarne razlike između Srba na jugu i sjeveru Kosova.

"Bilo bi dobro kada bi Srbi sa Kosova mogli da se sastaju i razgovaraju o svojim zajedničkim problemima i da imaju jedan zajednički forum, u kojem bi bili Srbi iz različitih institucija", istakao je Grigorev.