Teški razgovori između PDK-a i Alijanse za novo Kosovo bacili su u sjenci listu „LDK Ibrahim Rugova“ za koju je lider Demokratske partije Hashim Thaçi kazao da će biti sastavni dio buduće Vlade Kosova. Međutim, iako je ova lista spremna da uđe u drugoj Thaçijevoj Vladi, razgovori o tome još nisu počeli.


Bujar Bukoshi je izjavio za „Indeksonline“ da ovih dana očekuju početak razgovora o formiranju vladajuće koalicije.

„Još uvijek nismo dobili zvaničan poziv od PDK-a za razgovore. Nema ničeg konkretnog, još je rano. Očekujemo da u narednim danima počnemo razgovore a nakon toga ćemo vidjeti šta ćemo“, kazao je Bukoshi.

Prema njegovim riječima, lista „LDK Ibrahim Rugova“ je u načelu za ulazak u koaliciji sa PDK-om. Kada je riječ o podjeli vlasti, Bukoshi je kazao da ova lista najprije čeka ponudu PDK-a. Inače ova lista će biti zastupljena u novom sazivu Skupštine Kosova samo sa jednim poslaničkim mandatom.

Jedna od ključnih figura u Demokratskoj partiji Kosova Rustem Mustafa Remi brani stav PDK-a da predsjednik Kosova bude generalni sekretar ove stranke, Jakup Krasniqi.

Mustafa je kazao da i ukoliko Alijansa za novo Kosovo bude odlučila da ostane u opoziciji, to neće omesti Demokratsku partiju Kosova u formiranju buduće Vlade. Prema njegovim riječima, PDK-a će pronaći glasove. On se ne slaže sa tvrdnjom da je PDK-a krivac zbog kašnjenja u formiranju Vlade, već da su tome doprinijele sve institucije i političke partije.

U međuvremenu, Mustafa tvrdi da je jedina ličnost koja će upravljati budućom kosovskom Vladom - Hashim Thaçi.