Obećanje lidera PDK-a Hashima Thaçija da ponudi mjesto predsjednika Kosova Behgjetu Pacolliju nije naišla na razmijevanje u predsjedništvu njegove stranke.


Značajan dio PDK-a i dalje odbija Thaçijevu  ideju da predsjednik bude Pacolli i ostaje pri stavu da predsjedničko mjesto pripada Demokratskoj partiji Kosova, odnosno Jakupu Krasniqiju.

Da nema ničeg novog u vezi sporazuma oko koalicije Demokratske partije Kosova i Alijanse za novo Kosovo ni nakon sastanka predsjedništva PDK-a u nedjelju uveče, koji je trajao skoro četiri sata, potvrdio je i član predsjedništva ove partije Memli Krasniqi.

On je naveo da na sastanku, nije raspravljano o položaju predsjednika Kosova, jednog od glavnih uslova na kojem za ulazak u vladajuću koaliciju insistira Alijansa za novo Kosovo i dodao da će to pitanje biti razmatrano narednih dana.

Dok je, s druge strane potpredsjednica Alijanse za novo Kosovo Mimoza Kusari-Lila još jednom negirala tvrdnje da su u nedjelju ove dvije partije imale sastanak. Ona je kazala da nije postignut sporazum u subotu i da je Alijansa za novo Kosovo predstavila Demokratskoj partiji Kosova svoju platformu, ali da za uzvrat nije dobila odgovor i konkretne preporuke.