Analitičar Ilir Deda

Kosovska i srbijanska vlada žele reći da je sporazum njihova pobjeda, a ne zna se šta je dogovoreno, a šta nije, rekao je Deda

Direktor Instituta za politička istraživanja i razvoj iz Prištine Ilir Deda izjavio je u razgovoru za agenciju Anadolija (AA) kako se vlade Srbije i Kosova pripremaju za ''proglašenje velike pobjede'' u pregovorima u Bruxellesu.
"Obje vlade pripremaju velike pobjede. Kosovska i srbijanska vlada žele reći da je sporazum njihova pobjeda. Neracionalnim izjavama više se dižu tenzije u društvu. Očito ima ustupaka, a treba vidjeti kakvi su ti ustupci", rekao je Deda za agenciju Anadolija. 
U međuvremenu deveta runda dijaloga između Beograda i Prištine je rano jutros u Bruxellesu završena bez postizanja sporazuma, a obje strane se međusobno optužuju za nepostizanje dogovora.
"Kao i u svim rundama dijaloga, i prilikom ove runde pregovora javnost nije informirana o čemu se 14 sati pričalo, koje su tačke dogovorene i oko čega ne postoji saglasnost. Umjesto toga, imamo konfliktne izjave Beograda i Prištine, kao i konfuznu izjavu iz Bruxellesa. Čujemo Beograd i Prištinu kako jedni druge proglašavaju krivcima za nepostizanje dogovora, a javnost nije informirana o čemu se nisu dogovorili. Šta znači tih 15 tačaka, je li to širok dogovor o dijalogu ili dogovor o asocijaciji srpskih općina. Obje strane kažu kako su prihvatile dogovor, ali EU mora da objasni oko čega se onda nisu dogovorili", kaže Deda za AA.
Što se tiče Kosova, ističe kako se mora znati na kojim stavkama je Kosovo popustilo u asocijaciji srpskih općina, a koje su manje pozitivne stavke dogovora, nakon čega se treba povesti racionalna debata o samom sporazumu.
Postoji, kazao je, veliki pritisak da do sporazuma dođe, a da bi se krenulo u ''pretakanje sporazuma u nešto što se mora provesti na teretnu''. Upozorava kako ima previše konfuzije i nervoze.
"Kosovu se ovim sporazumom moraju otvoriti vrata ka međunarodnim organizacijama, uključujući i UN. Kosovo treba biti punopravni član međunarodne zajednice'', tvrdi on.
Čak i ako dogovora bude, naglasio je, on ni izbliza neće biti povijesni. Povijesni bi, veli, bio samo ako bi Srbija nedvosmisleno priznala Kosovo.
"To će biti jedan korak ka naprijed", izjavio je analitičar Ilir Deda za agenciju Anadolija.