Ashton nakon dijaloga Dačić - Thaçi

Visoka predstavnica EU poručila kako obje strane treba dobro da iskoriste vrijeme do 22. aprila, kad će predati svoj izvještaj ministrima EU-a.

Visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton je, nakon okončanja devete runde pregovora između Srbije i Kosova bez dogovora, kazala kako su pogledi obiju strana "uski i površni".
Ona je nakon sastanka, koji je trajao do kasno sinoć, kazala da će sljedeće sedmice predati izvještaj o dijalogu između Srbije i Kosova ministrima vanjskih poslova zemalja članica EU, dodavši da obje zemlje trebaju dobro iskoristiti preostalo vrijeme.
Nakon sastanka, obje strane su optuživale jednu drugu. Kosovski premijer Hashim Thaçi, kao i u prethodnim rundama, rekao je da srbijanske vlasti odbijaju sporazum, dok je srbijanski premijer Ivica Dačić optužio kosovske vlasti za postavljanje previše uslova što je, po njemu, onemogućilo postizanje dogovora.
Srbijanske vlasti su odbile prijedloge o pomirenju EU-a nakon osme runde sastanaka. Ashton je na to odgodila pisanje izvještaja, te pristala da se posljednji put sastane sa premijerima obiju zemalja. Najveća prepreka postizanju dogovora je status opština sa srpskom većinom na sjeveru Kosova. Srbijanske vlasti žele autonomiju za taj dio, dok kosovske vlasti odbijaju tu ideju jer se boje podjele zemlje.
Tokom dosadašnjih razgovora Srbija je zahtijevala formiranje srpskih opština na sjeveru Kosova koje će imati nadležnosti u oblasti pravosuđa i policije, kao i da na sjeveru Kosova ne budu prisutne kosovske sigurnosne snage. S druge strane, Priština traži da buduća zajednica srpskih opština na Kosovu ne treba da ima izvršne i zakonodavne ovlasti.
Ashton bi 22. aprila šefovima diplomatija zemalja članica EU-a trebala podnijeti izveštaj o ishodu dijaloga, od čega zavisi da li će Srbija u junu dobiti datum za pregovore o pridruživanju EU.