Pregovori u Briselu završeni bez uspjeha

Hashim Thaçi optužuje Beograd za odbijanje dogovora, dok Ivica Dačić tvrdi da je Priština dodavala nove zahtjeve.

Deveta runda dijaloga Beograda i Prištine okončana je nakon 13 sati u Briselu bez uspjeha, javlja reporterka Al Jazeere Katarina Drlja, a pregovarači Kosova i Srbije okrivljuju jedni druge što nije došlo do dogovora.
Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku Catherine Ashton kaže da su razlike sada "uske i vrlo plitke", te kako se nada da će lideri Srbije i Kosova do ponedjeljka razmisliti mogu li preduzeti posljednje korake potrebne za postizanje sporazuma, objavila je na Twitteru njena glasnogovornica Maja Kocijančič.
Nakon teških pregovora, u čijem su fokusu bile nadležnosti policije na sjeveru Kosova, premijer Kosova Hashim Thaçi rekao je da je kosovska strana prihvatila prijedloge bez promjena, dok ih je Beograd odbio.

Međusobne optužbe

S druge strane, premijer Srbije Ivica Dačić kazao je novinarima da je razočaran što Kosovo opstruira razgovore i dogovor. Kazao je da je beogradski pregovarački tim prihvatio sve prijedloge koje je dala visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku Catherine Ashton, ali da je Thaçi želio dodati novosti u te prijedloge.
Savjetnik predsjednika Srbije Marko Ðurić rekao je za agenciju Tanjug da je dijalog završen bez dogovora "zbog opstrukcije kosovskog premijera", te je optužio Thaçija za otvorene prijetnje nasiljem.
Ðurić je poručio da je "Beograd spreman da razgovara, ali ne logikom terorista.“
Prema njegovim riječima, nastavak dijaloga je moguć, ali novi termin nije zakazan.
Sa druge strane, Thaçi je rekao da je ovo 2013. godina i "do rješenja ne možemo doći logikom i glavom Vojislava Šešelja".
Thaçi je naglasio da se slično događalo i u ranijim rundama pregovora, kada je, kako veli, Priština prihvatala, a Beograd odbacivao prijedloge. On je naveo da ima možda još nekoliko dana da se Srbija predomisli i prihvati prijedloge. 
Izvor: Al Jazeera