Nastavljeni pregovori

Na stolu prijedlog od 15 tačaka. Problem 14. tačka koja se tiče evrointegracija, kaže savjetnik predsjednika Srbije Marko Đurić.

Član srpske delegacije u Briselu izjavio je da je za Srbiju ponuđen mnogo bolji prijedlog za rješenje pitanja ovlašćenja srpskih zajednica na sjeveru Kosova, posebno kad je riječ o policiji i sudstvu.
Đurić je podvukao da je riječ o papiru od 15 tačaka koji je timovima Beograda i Prištine predstavila visoka predstavnica EU Catherine Ashton, ali da albanska strana ne prihvata prijedlog koji se odnosi na policiju. 
Zajednica srpskih opština imala bi neposrednu nadležnost za izbor regionalnog komandanta policije, komandanata policija opština sa srpskom većinom i predviđeno je da sastav policije odražava većinski sastav stanovništva, rekao je Đurić. 
Sada više nije na stolu raniji predlog da se opštine Južna Mitrovica, Vučitrin i Srbica u kojima su Albanci u većini uključe u zajednicu srpskih opština, čime bi se promjenila etnička slika regiona, rekao je Đurić. 
Bolji je i prijedlog za pravosuđe, veće su nadležnosti, bolje uređenje sudova predviđa veće prisustvo srpskih sudija na sjeveru i sredinama gdje većinski živi srpsko stanovnštvo, rekao je Đurić. 
Đurić je objasnio da je veliki problem što Priština ne prihvata tačku 14. papira Catherine Ashton, u kojoj se govori o učešću dvije strane u evropskim integracijama. Kosovska strana želi da se to odnosi na "članstvo u međunarodnim organizacijama", dodao je on. 
On je naveo da će, pod pretpostavkom da se večeras usaglase svih 15 tačaka papira, koji bi imao karakter dokumenta "uzmi ili ostavi", naknadno biti izvršene konsultacije i upoznati svi državni organi u Srbiji. 
Đurić je potvrdio da je u razgovorima napravljena pauza do 22 časa. To je novinarima rekao i kosovski premijer Hashim Thaçi. 
Thaçi je rekao da je kosovska delegacija došla "s dobrom namjerom da se nađe rješenje". 
"Dali smo vremena da se pojasne postojeće razlike", rekao je Thaçi i dodao da to rješenje treba da bude u interesu Kosova, Srbije, regiona i EU.