Pieter Feith, specijalni izaslanik EU na Kosovu, u intervju za RSE kaže da je preporuka da politički akteri koji se sumnjiče ili su pod bilo kakavom istragom ne budu izabrani u nove instutucije veoma važna da bi se, posljednjih šest mjeseci stvoren, negativan međunarodni publicitet Prištine ublažio.

Feith vjeruje u skori početak dijaloga Beograda i Prištine u kojem se mogu riješiti neka konkretna pitanja u interesu građana. Evropski izaslanik takođe preporučuje vlastima Kosova da budu što otvoreniji i konstruktivniji u sve izvjesnijoj istrazi o navodnoj trgovini ljudskim oraganima, navedonoj u izvještaju Dika Martija.

RSE: Gospodine Feith apelovali ste na političko vođstvo Kosova da isključi svakog ko je osumnjičen ili pod istragom iz buduće Vlade i vlasti. Dok je u toku konstituisanje institucija, nadate li se da će vaš apel biti poštovan, budući da je ponovljen i sa drugih međunarodnih adresa?

Feith: To ćemo morati vidjeti, kao što sam rekao, formiranje vlade zavisi od kosovskih lidera i koraka koje će preduzeti, ne želim da se miješam u to. Ponoviću samo da sam rekao članovi buduće Vlade Kosova moraju imati najviši moralnih integritet.

RSE: Da li razmtrate mogućnost miješanja ukoliko vaše preporuke ne budu poštovane?

Feith: Neću vam dati definitivan odgovor na to, ali ću vam reći da situcija nije laka u ovom trenutku za Kosovo. Kosovo je postiglo mnogo od nezavisnosti, ali treba da takođe bude jasno da je bilo nekoliko koraka unazad posljednjih šest mejseci. Moramo biti relistični oko toga, međunarodna reputacija Kosova je poljuljana. Kosovo ostaje veoma zavisno od bliskih i povjerljih odnosa sa Briselom i drugim međunarodnih donatorskim institucija za finasijsku i drugu pomoć. Jasno je da je veoma važno da možemo pomoći da Kosovo povrati međunarodni kredibilitet i imidž tako da može privući investicije, može postati atraktivno mjesto za ljude i atraktivan dio u regionalnom kontekstu.

RSE: Mnogi tvrde da će neuspjeh ostvarivanja međunarodnih standarda na izborima od 12. decembra prošle godine otežati budućim insitucijama da potvrde legitimitet. Da li ste sagalsni sa tim?

Feith: Kao što sam rekao, izbori su bili problematični, oni su takođe bili razvučeni, jer je trebalo puno vremna da se sprovedu u određenim opštinama i sad smo konačno došli do potvrde. Ako zapravo pogledate gdje su najveće neregularnosti možete vidjeti tačno određene opštine i mislim da treba jasno reći da su u mnogim drugim opštinama izbori sprovedni veoma dobro. Ono što želim naglasiti je da, ako su članovi paralamenta u određenim opštinama izabrani na bazi određenih kontroverzi, to nije dobro kao kada ste izabrani na osnovu jasnih izbornih rezultata.

Individualna odgovornost

RSE: Dok sve institucije ne budu potpuno formirane Kosovo funkcioniše bez odobrenog budžeta. Kako na to gledate?

Feith: To je dio onoga zbog čega smo zabrinuti kada je riječ o dugoročnoj fiskalnoj stabilnosti , zbog jednog broja nedavnih odluka. Dugoročna perspektiva nije tako dobra kao što je to bila ranije. Sada čekamo dalje konsulatacije sa Međunrodnim monetarnim fondom, da bi razmotrili kako da obećano povećanje plata u javnom sektoru može biti pokriveno prihodima, takođe čekamo da vidimo skoru transakciju privatizacije Pošte i Telekoma Kosova. Tako da ima niz fiskalnih pitanja koje treba analizirati. Sa druge strane, kao što ste rekli, tu je legalni zahtjev da budžet mora biti odobren od strane parlamenta. Tako da to vidim kao jedan od prioritetnih koraka koje mora preduzeti nova skupština. Dakle, parlament mora usvojiti održivi budžet.

RSE: U svakom slučaju izazova je mnogo pred predstojećim institucijma, a jedan od njih su mogući razgovori sa Beogradom. Međunarodna pomatračka grupa se nada kontruktivnom dijalogu. Ali, imajući u vidu dosadašnje iskustvo mislite li da je to moguće?

Feith: Mislim da je svakako moguće. Mislim da su obje strane, i Beograd i Priština generalno zainteresovani za uspješan rezulat tog dijaloga. Postoji nekoliko pitanja koja se mogu razmatrati i uspješno dogovoriti i to će biti automatska korist za građane. Dakle mi se nadamo da taj dijalog može proizvesti konretne promjene na terenu za dobrobit građana

RSE: Kad mislite da će razgovori početi?

Feith: Mislim da se predstavnici EU instutucija nadaju tome čim se Vlada u Prištini formira.

RSE: Bilo je takođe polemike u Prištini oko toga da li vlasti Kosva treba da uđu u te pregovore, u isto vrijeme kada su pogođeni izvještajem usvojenim u Savjetu Evrope o navodnoj trgovini ljudskim organima, u kojem se neki visoki zvaničnici Kosova povezuju sa tim. Kakvo je vaše mišljenje o tome? Da li mislite da ima nešto što bi Priština trebala da uradi?

Feith: Kada je riječ o Martijevom izvještaju, mislim da je najbolje što Priština može da uradi da bude što je moguće više otvorena i konstruktivna. Istraga će očigledno biti inicirana, ali to takođe zavisi od budućih dokaza koje će obezbijediti gospodin Marti. Važno je da proces bude što brži tako da se može doći do zaključaka takođe veoma brzo, da oblak sumji ne ostane da visi nad Kosovom. Ono što sam rekao i ranije želim da ponovim, to je stvar individualne odgovornosti. Ako su komandanti OVK tokom nasilja krajem 90-tih počinili zločine onda moraju da ogovaraju za njih. Što više individualne odgovornosti može biti utvrđeno, to su manji izgledi da bude kolektivne ogovornosti za cijelo Kosovo. A to će otežeti svaki skepticizam o Kosovu kao naciji i njenoj sposobnosti da privuče pozitivnu podršku.

Radio Slobodna Evropa