Portparol EULEX-a Irina Gudeljević izjavila je da EULEX može da zaštiti svjedoke u istrazi o trgovini organima na Kosovu. Zamjenik tužioca za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić ocjenio da je problem u atmosferi u kojoj EULEX treba da radi.


Portparol EULEX-a Irina Gudeljević istakla je da Misija EU ima puno povjerenje u Jedinicu za zaštitu svjedoka, kao i da je ta jedinica "već dokazala da je sposobna da se bavi osjetljivim i slučajevima visokog profila".

"Ta jedinica može da bude proširena zavisno od obima i složenosti bilo koje zvanične istrage, a sada imamo veliki broj iskusnih i nezavisnih tužilaca koji su sposobni da vode veoma složene istrage", rekla je Gudeljević.

Sa druge strane zamjenik tužioca za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić je, precizirao da ne dovodi u pitanje profesionalnost EULEX-a, već činjenicu da "osoblje koje radi za EULEX može da dostavlja informacije mogućim osumnjičenima".

Vekarić i Gudeljević reagovali su na navode iz intervjua izvjestioca Savjeta Evrope Dicka Martyja slovenačkom dnevniku "Delo" u kome je kazao da je na Kosovu ubijeno više desetina ljudi koji su svjedočili o zločinima, a da su o tome svi ćutali.