Godinu dana nakon što je Vlada Kosova usvojila strategiju za sjever Kosova, na terenu nije došlo do značajnijih promjena.

Analitičari smatraju da strategija nije uspjela da ohrabri Srbe na sjeveru Kosova da se uključe u proces decentralizacije, koji predstavlja kičmu ovog dokumenta.

Strategija je trebalo da integriše srpsku zajednicu na sjeveru u kosovsko društvo.

U tom dokumentu stoji da je decentralizacija, odnosno formiranje zasebne opštine Sjeverna Mitrovica, najvažniji korak u nastojanju Prištine da sjever integriše u kosovsko društvo .

Predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu smatraju da će predstojeći pregovori između Prištine i Beograda rješiti problem sjevera, gdje je, kako kaže Kejt Firon iz Međunarodne civilne kancelarije, situacija za sada kompleksna.

“Situacija na sjeveru Kosova je veoma izazovna i kompleksna, postoje različite zajednice koje imaju različite interese, većina njih su zajednice sopstvenog interesa, uključujući kriminalni i politički interes”, navela je ona.

Analitičar Krenar Gashi smatra da je krajnji cilj zvaničnog Beograda otcepljenje sjevera od ostatka Kosova.

On ističe da je Međunarodna upravljačka grupa u izjavi od prije nekoliko dana bila veoma jasna da su suverenost i teritorijalni integritet Kosova nepovredivi.

“Smatram da se ovdje zatvara poglavlje koje zvanični Beograd želi da otvori. Beograd bez sumnje hoće da pregovara oko podjele Kosova. I poruka koju je predsjednik Srbije Boris Tadić uputio Srbima na Kosovu što se tiče njihovog učešća u izborima je bio veoma jasan”, smatra Gashi.

“Srbi na jugu mogu učestvovati na izborima, a Srbi koji žive na sjeveru ne mogu učestvovati - ovo je bila Tadićeva poruka koja je bila primenjena od strane Srba. Ovom porukom postaje jasna namjera Vlade u Beogradu za podjelu Kosova, odnosno za problematizaciju sjevera Kosova koja bi dovela do virtualne ili fizičke podjele“, ocjenjuje on.

Momčilo Arlov iz Centra za razvoj civilnog društva takođe smatra da strategija za sjever nije zaživela i da rješenje može doći kroz predstojeći dijalog Prištine i Beograda.

“Trenutna situacija na prostoru sjevernog Kosova je takva da ova strategija koju evo mi sad dan-danas zovemo strategijom, a vidimo da godinu dana nakon toga to nije ni strategija niti je zaživela”, podsjeća on.

“Inače, situacija kakvu trenutnu imamo u sjeveru Mitrovice ne može da se održi, iz tog razloga sve više ljudi napušta taj prostor, ne vidi perspektivu, krajnje je vrijeme da početkom direktnih razgovora između Beograda i Prištine počnu da se razrješavaju pitanja“, kaže Arlov.

Strategija za sjever Kosova je po opštem ubeđenju kosovske javnosti, nakon godinu dana od njenog usvajanja, ostala samo slovo na papiru i sve nade u vezi sa njenom realizacijom sada su usmjerene na predstojeći dijalog Prištine i Beograda.