Abdilj Šabani je preko medija saznao da više nije član opštinske popisne komisije iz redova bošnjačke zajednice u Prizrenu. Kaže da je zbog toga bio i još uvijek jeste dosta iznenađen i ne može da shvati kako je to uopšte moguće.

Rješenjem od 2. novemmbra prošle godine koga je potpisao predsjednik opštine Ramadana Muja, Šabani je imenovan za člana komisije, a onda iz njemu nepoznatih razloga i bez obavještenja,  jednostavno izbačen iz opštinske popisne komisije.
 
“Plašim se da će ovo imati negativnih posljedica po našu zajednicu. To će nam se desiti ponovo nakon nekoliko posljednja popisa. Ono što je uočljivo, govori se da neće biti politike tokom popisa ali je već ima sada prije početka. Mogu da zamislim kako će to biti od 1. do 15. aprila”, kaže Šabani.
 
Ovaj čin su osudili i zatražili ispravku predstavnici civilnog sektora Bošnjaka kao i pojedini politički predstavnici.
 
Glasnogovornik opštine Prizren Ymer Berisha tvrdi da je sve ovo urađeno u skaldu sa zakonom.
 
“Sve opštinske popisne komisije pa i naša u Prizrenu, organizovane su na osnovu Zakona o popisu kojeg je usvojila Vlada Kosova, konkretno ministarstvo za javnu administraciju i po preporukama  Centralne popisne komisije. U njoj se ne predvidjaju predstavnici manjinskih zajednica, nego aspekt tamošnjih institucija.  Članovi tih komisija mogu biti nosioci funkcija u direktorijatima  a sve u cilju lakšeg izvođenja popisa. U tom kontekstu preferira se da bude i predstavnik manjina”.
 
“Pošto su u Prizrenu Turci najbrojnija manjinska zajednica gospodin Orhan Lopar je imenovan za člana opštinske popisne komisije. Bošnjačka zajednica biće angažovana tokom sprovođenja popisa“. 
 
Upitan zar Bošnjaci nemaju nekog nosioca funkcije koji bi bio član opštinske popisne komisije i od kada su to u Prizrenu Turci više od Bošnjaka Berisha ponavlja da je to urađeno na osnovu važećeg zakona.
 
“Direktor administarcije i predsjednik opštine mogu da postave nekog Bosnjaka za člana komisije i da sve ide regularno. To je više tehničko pitanje ali ako uvidimo da je neophodno da član komisije bude Bošnjak – postavićemo ga, zašto ne. Sigurno da će predsjednik Muja to i uraditi a u cilju što efikasnijeg rada komisije”, završava glasnogovornik, ne rekavši nista konkretno o tome da će Bošnjak biti član opštinske popisne komisije.
 
Popis stanovništva, imovine i stanova počinje 1. i trajaće do 15. aprila ove godine, dakle za nešto više od mjesec i po dana.