Hashim Thaçi, čija je Demokratska partija Kosova (PDK) pobijedila na nedavnim parlamentarnim izborima na Kosovu, izjavio je u petak da će razgovori Prištine s Beogradom biti na vrhu liste prioriteta nove kosovske vlade.

"Jedna od prvih odluka koju će donijeti vlada, po njenom formiranju, bit će preuzimanje odgovornosti za proces dijaloga između države Kosovo i Srbije", rekao je Thaçi poslije sastanka sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Thomasom Countrymanom u Prištini, prenosi AFP.

Očekuje se da će Thaçi, dosadašnji kosovski premijer, biti i predsjednik nove vlade, čije se formiranje očekuje do kraja februara.

"Ne treba da očekujemo čuda od ovog dijaloga. On će biti usmjeren na praktična pitanja za dobrobit obje države i obje nacije", kazao je Thaçi.

Countryman je kazao da će Washington podržati predstojeće razgovore.

"Pomoći ćemo ne samo kosovskom timu, već također i Evropskoj uniji i srpskom timu da dođe do ovih praktičnih pregovora", kazao je Countryman.

Demokratska partija Kosova Hashima Thaçija u četvrtak je zvanično poslala ponudu Alijansi za novo Kosovo (AKR) Bexeta Pacolija da zajedno formiraju vladu Kosova.

Predstavnici PDK i AKR na prvom zvaničnom susretu ipak nisu uspjeli da postignu dogovor o konkretnim rješenjima, pošto PDK nije ponudila mjesto kosovskog predsjednika Pacoliju.

Buduća koalicija, ukoliko bi bila formirana, imala bi u skupštini, čije je konstituisanje zakazano za 24. februar, podršku 65 od ukupno 120 poslanika.