Predstavnici Demokratske partije Kosova i Alijanse za novo Kosovo ipak nisu postigli dogovor o konkretnim rješenjima za buduću koaliciju te dvije stranke.


Podsjetimo, dan ranije već je bilo načelno dogovoreno da novu vladu Kosova formiraju te dve partije, zajedno sa partijama manjina.

Razlog što dogovor još nije postignut je taj što partija Hashima Thaçija, PDK, nije ponudila mjesto predsjednika Kosova lideru AKR Behgjetu Pacolliju, koji pak, za ulazak u koaliciju sa PDK traži upravo to mjesto.

U zvaničnoj ponudi Alijansi za novo Kosovo, PDK je ponudila mjesto predsjednika Skupštine Kosova, zamjenika premijera i četiri ministarstva, a odluku o tome donijelo je rukovodstvo Demokratske partije Kosova, koje je bilo podjeljeno u vezi toga kome treba pripasti mjesto predsjednika.

Razlike su se pojavile između lidera PDK-a Hashima Thaçija, koji ima i podršku većine, i potpredsjednika ove partije, Fatmira Limaja, koji se zajedno sa još 7-8 ostalih poslanika zalagao da mjesto predsjednika pripadne PDK-u, tačnije Jakupu Krasniçiju.

Odmah nakon što je rukovodstvo PDK-a poslalo zvaničan poziv AKR-u Thaçi je sa najbližim stranačkim saradnicima Hajredinom Kuçijem i Fatmirom Limajem otišao sinoć u sjedište Alijanse gdje su ih dočekali Pacolli i njegovi saradnici, Ferid Agani i Agim Çeku.

S obzirom da u ponudi nije bilo predviđeno mjesto predsjednika za AKR, jedan zvaničnik Thaçijeve stranke, koji je želeo da ostane anoniman je listu ''Koha ditore" rekao da sporazum nije postignut. ''Ponuda nije sadržala mjesto predsjednika (Kosova) i zbog toga nije postignut sporazum''.

Iz PDK su saopštili da su pozive za formiranje koalicije za buduću vladu uputili i strankama manjina, ali ne i drugim strankama kosovskih Albanaca zbog njihovog uslovljavanja.

Buduća koalicija prema zamisli PDK će u Skupštini Kosova, čije je konstituisanje novog saziva zakazano 24. februara imati podršku 65 poslanika od 120. PDK ima 34 poslanička mjesta, AKR 8, manjine 22. Poslanik Ukë Rugova će biti u toj grupi. On je sa liste ''LDK - Dr. Ibrahim Rugova''.