Demokratska partija Kosova (PDK) Hashima Thaçija zvanično je poslala ponudu Alijansi za novo Kosovo Behgjeta Pacollija da zajedno formiraju vladu Kosova.


Kako javljaju mediji, ne zna se da li je Thaçi, koji je mandatar za formiranje vlade, prihvatio zahtjev lidera AKR-a Pacollija da zauzme mjesto predsednika Kosova.

Buduća koalicija će u skupštini, čije je konstitusanje zakazano za 24. februar, imati podršku 65 poslanika, prenose mediji.

Predsedništvo Demokratske partije Kosova (PDK) odlučilo je u četvrtak da ponudi koaliciju Alijansi novo Kosovo (AKR) Behgjeta Pacollija, listi "Ibrahim Rugova" i predstavnicima manjina.

Član Predsedništva PDK Memli Krasniçi izjavio je da je stranka odlučila da ne ponudi ulazak u novu vladu Demokratskom savezu Kosova (LDK), Alijansi za budućnost Kosova (AAK) i pokretu "Samoopredjeljenje" zbog uslovljavanja saradnje.

LDK je tražio da se formira koncentraciona vlada kako bi se stvorili zakonski uslovi za promjenu zakona o izborima i njihovo održavanje na jesen 2011. godine.

AAK je saopštila da će u koaliciju ući pod uslovom da premijer ne bude Hashim Thaçi. Pokret "Samoopredjeljenje" je odbio mogućnost ulaska u bilo kakvu koaliciju, optužujući sve stranke da su krive za teško stanje u zemlji.

AKR je kao preduslov za ulazak u koaliciju postavio izbor Pacolija za predsednika Kosova.

Taj zahtjev, kako prenose kosovski mediji, nema podršku desetak poslanika PDK-a, koji se zauzimaju da za predsjednika Kosova bude izabran sadašnji vršilac dužnosti predsjednika i generalni sekretar PDK-a Jakup Krasniçi.

Protiv izbora Pacollija za predsjednika Kosova su se, prema medijima, izjasnili i vrlo uticajni međunarodni faktori na Kosovu.

Eventualna buduća koalicija imala bi 65 od 120 poslanika u kosovskom parlamentu. Od toga bi 34 bilo iz redova PDK-a, osam iz AKR-a, jednog poslanika bi imala lista "Ibrahim Rugova" (sin prvog predsjednika Kosova Ukë Rugova) i 22 poslanika iz manjinskih partija.