Komandant južnog krila NATO-a, sa sedištem u Napulju američki admiral Mark Fitzgerald ocenio je danas da je situacija na Kosovu stabilna i da to omogućava da NATO smanjuje broj trupa na Kosovu.

“Bezbednosna situacija je takva da je NATO najavio da će početi sa smanjivanjem trupa na oko 10.000 vojnika u januaru. To znači da će neke od baza biti zatvorene. To znači da mi možemo promeniti način naše komande i kontrole nad trupama odavde iz Film Sitija (KFOR komanda).”

Admiral Ficdžerald je rekao da će buduće smanjenje trupa sigurno zavisiti od načina na koji se događaji budu odvijali u 2010. godini.

“Mi nastavljamo da svakog meseca ocenjujemo situaciju i o njoj savetujemo naše političke nadređene” kaže Fitzgerald.

Zapovjednik NATO-a u Napulju, admiral Mark Fitzgerald je 2009. godinu ocjenio kao uspješnu za Kosovo. Posebno je naglasio lokalne izbore, proces kojeg je opisao kao uspješnim. Takođe je dodao da su Sigurnosne snage Kosova dosegle operativnu sposobnost.

Što se tiče toga da li izgradnja srpske vojne baze u zapadnom dijelu Srbije, može biti opasnost za Kosovo, admiral Fitzgerald je negirao da bi ona mogla ugroziti Kosovo. Prema njemu Srbija u posljednjih deset godina i dalje poštuje Vojno-tehnički sporazum iz Kumanova, i izrazio je uvjerenje da će i dalje nastaviti, s obzirom da je Srbija otovorena prema misiji NATo-a i Europskoj uniji.

Komandant NATO-a u Napulju tokom današnjeg dana će se sastati sa premijerom Hashimom Thaqijem i sa Ministrom Sigurnosnih snaga Fehmi Mujotom.