Brutalno ubijeno stotine ljudi

Višestruka mirnodopska ubistva posljednjih nekoliko godina unijela su nemir među stanovnike zemalja Balkana. U posljednjih desetak godina ubice, najčešće, mirne i tihe komšije izvršile su desetine ubistava u kojima je stradalo na stotine nevinih ljudi, nerijetko i djeca.

Među najsvirepija mirnodopska ubistva počinjena u posljednje vrijeme u Bosni i Hercegovini zasigurno se ubraja ono iz Visokog, kraj Sarajeva, kada je Nedim Fejzić, kojeg su mediji nazvali "monstrum iz Hlapčevića kod Visokog", 14. maja 2010. godine nožem ubio troje ljudi, a sedmero ranio, među kojima i troje djece.
Ubio majku na Alipašinom polju
Ruža Jelić iz Usore, koja se nalazi u zatvoru od 1998. godine, jer je osuđena zbog četverostrukog ubistva, usmrtila je ljubavnika, ženu za koju je sumnjala da je druga ljubavnica njezina ljubavnika, kao i još dvije žene za koje je posumnjala da znaju za njezinu izvanbračnu vezu.
U decembru 2002. godine trostruko ubistvo u Kostajnici kod Konjica počinio je Muamer Topalović. On je na Badnju večer iz vatrenog oružja ubio Anđelka Anđelića, njegove kćerke Maru, Rođenu i Zorku, dok je povrijeđen Anđelkov sin Marinko.
Vedad Hafizović u martu 2006. ubio je majku Jasminu Hafizović u njihovom stanu u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Majku je izmasakrirao nožem, a potom je zaklao.
Također, monstruozni ubica Tomislav Petrović, koji boluje od paranoidne shizofrenije, u maju 2008. godine, u krvavom pohodu ubio je šest osoba u mjestu Lipnica kod Tuzle. Tom prilikom je usmrtio Miju i Kaju Petrović, Dragicu Markanović, Ivu Markanovića, Niku i Maru Petrović.
Edina Dizdarić (40) iz Srednjih Buševića kod Krupe na Uni osuđena je u oktobru 2010. godine u neuračunljivu stanju sirćetnom kiselinom otrovala svog petogodišnjeg sina M. M., a nekoliko dana kasnije nožem je ubila i svog supruga Radu Mudrinića (52).
Višestruki ubica koji je u Bosni i Hercegovini osuđen na najdužu zatvorsku kaznu, u trajanju od 54 godine, jeste Edib Buljubašić. Kazna mu je spojena nakon nekoliko presuda zbog ubistva portira, supruge, snahe, oca te jednog pokušaja ubojstva.
Trinaestostruko ubistvo koje je jučer u selu Velika Ivanča u blizini beogradske općine Mladenovac počinio Ljubiša Bogdanović (60) samo je nasavak niza ubistava u kojima su prekinuti brojni nevini životi u Srbiji.
Štaviše, žrtve monstruoznih višestrukih ubistava, koja su se posljednjih godina dešavala u Srbiji, najčešće su bili članovi najbliže porodice ubica. Počinitelji tih djela su pritom koristili razna oružja, od pištolja, kalašnjikova, sačmara, preko noževa, do sjekira.
Žrtva posljednjeg ubistva u Srbiji, koje je počinio Ljubiša Bogdanović, je i dvogodišnji dječak. Bogdanović je prvo hicem u glavu ubio sina u vlastitoj kući i pucao u ženu Javorku. Potom je izašao iz kuće i krenuo u smrtonosni pohod u kojem je ubijao rođake i kompije u četiri obližnje kuće. U kući obitelji Stekić usmrtio je svekrvu i snahu, Danicu i Draganu, a potom u kući obitelji Despotović ubio je Mikaila i Milenu te njihovog unuka Gorana Despotovića, njegovu 19-godišnju suprugu Jovanu i njihovog dvogodišnjeg sina. U kući obitelji Mijailović ubio je bračni par Velju i Olgu, a na kraju je u kući obitelji Ješić ubio majku i sina, Ljubinu i Miloša.
U junu 2000. godine desilo se ubistvo tročlane porodice Milošević, u selu Gradojević kod Šapca, kada su na spavanju ubijeni Milomir (47) i njegova supruga Ljiljana (41) i majka Milena (67), dok je njihov sin Milan (26) slučajno ostao živ. Zbog ovog svirepog ubistva na ukupno 105 godina zatvora osuđeni su hrvatski državljanin Dragan Jeličić (28) iz Osijeka, kao i Jovan Vukobratović (37), Dušan Bogdanov (28), Milorad Grujičić (28) i Zoran Vila (28), svi iz Rume, koji su iz kuće odnijeli oko 12.000 maraka.
U julu 2003. dogodio se zločin u Leskovcu, kada je Dragan Čedić usmrtio sedam osoba automatskom puškom. Ubio je svoju ženu i njene rođake i prijatelje koji su se zatekli u blizini. Čedić je poslije zločina pobjegao, a njegov leš pronađen je nakon više od mjesec dana. Utvrđeno je da je počinio samoubistvo.
U februaru 2005. u Horgošu, mjestu na srbijansko-mađarskoj granici, ubijena je šestočlana porodica Salma. Jožef Salma (69) i njegova supruga Jolanka (65) pronađeni su mrtvi u porodičnoj kući. U susjednoj kući ubijeni su njihov sin Nandor (40) i njegova supruga Nelika (36), ali i dvoje njihove djece, devetogodičnja Betina i četiri godine stariji David.
U januaru 2006. godine Milan Zeković iz Zemun polja ubio je petočlanu porodicu Roganović u Herceg Novom. Ubica je u porodičnoj kući iskasapio Slavoljuba (42), Slavku (45) i sinove Željka (12), Srđana (10) i Marka (8). Zeković je 12-ogodišnjeg Željka po tijelu izbo čak 27 puta.
Bogdan Ljubojević (54) je u maju 2006. ubio troje ljudi rafalima iz "kalašnjikova" u pančevačkom naselju Strelište, svoju bivšu suprugu Radmilu (49), svastiku Milku (46) i Dušana Dragosavca (53). Ljubojević je ranio Radmiline roditelje Radeta (76) i Sofiju (73) Rajšić. Motiv zločina bila je ljubomora i dugogodišnje nesuglasice s bivšom ženom i njenim roditeljima.
Mladen Berendika (40) i njegov 15-ogodišnji sin nađeni su mrtvi u porodičnoj kući u beogradskom naselju Kumodraž, u augustu 2006. godine. Supruga i majka Branka, istog dana pronađena je mrtva kod solitera u ulici Vojvode Stepe. Utvrđeno je da je Branka udarcima macolom u glavu ubila muža i sina, a potom izvršila samoubistvo.
Trostruko ubistvo na Badnje veče
U septembru 2006. je Slobodan Kostić (56) iz sela Gornji Bunibrod u Leskovcu ubio hicima iz pištolja bivšu suprugu Stanu (64) i sinove Ivana (37) i Srđana (35), a onda pucao sebi u glavu. Iste godine u decembru u Šapcu je ubijena porodica Stanković. Devizni penzioner Miodrag (72), njegova supruga Ljubinka (72) i nepokretna sestra Mileva (70) pronađeni su mrtvi u porodičnoj kući. Miodrag je ubijen hicima iz pištolja, a Ljubinka i Mileva tupim predmetom. Policija je za ubistvo osumnjičila njihovog unuka Marka Maksimovića (20).
Nikola Radosavljević (39) u julu 2007. u selu Jabukovac kod Negotina hicima iz lovačke puške usmrtio je devet mještana, a dvoje ranio. U svom krvavom piru, pucajući nasumice na najbliže komšije, ubica je ubio i dječaka od 15 godina, Srđana Bađikića, a poginuo je i Dragan Đorđević (22). Ubijeno je jedno dijete, četiri žene i četiri muškaraca.
Također u julu 2007. godine cijela porodica Sitarica, otac Zoran (49), majka Gordana (42) i kćerka Zorica (23) izmasakrirani su sjekirom, a zatim su im tijela spaljena u njihovoj kući u Žarkovu. Za ubistvo je optužen Damir Crnjani (21) iz Sarajeva, Gordanin sestrić, a policija je u njegovoj kući pronašla 5.000 eura, 2.000 franaka i stvari koje je opljačkao iz tetkine kuće.
Ni Hrvatsku nisu zaobišla višestruka ubistva posljednjih godina. Najveće koje je se dogodilo u zadnjih 15 godina je bilo 2007., u Puli, kada je Damir Voschion (46) pištoljem ubio svoga brata Deana Voschiona (40), njegovu ženu Natašu (36), njihovo dvoje djece, dvomjesečnog dječaka i sedmogodišnju djevojčicu, zaitm svog oca, 70-godišnjeg Renata Voschiona. Nakon zločina, predao se policiji.
Među najstrašnija ubistva u toj zemlji ubraja se i ono kada je Mato Oraškić (39) u septembru 1999. godine u zagrebačkoj Palači pravde hicima iz pištolja ubio suprugu Gordanu (26), odvjetnicu Hajru Prohić (43) i sutkinju Ljiljanu Hvalec (38), te ranio zapisničarku Stanku Cvetković (46) kako bi se osvetio zbog pokrenute brakorazvodne parnice.
Marko Grgić (53) i Neđo Ajdarić (63) u oktobru 1998. godine u Kutini s po dva hica u glavu na spavanju su ubili supružnike i vlasnike mjenjačnice Ingrid Šipek (23) i Renata Serdarušića (32) te njihovog prijatelja Gorana Cvrtka (25), djelatnika mjenjačnice.
Nadalje, Branko Crnički (52) u julu 2002. u Mariji Bistrici u Zagorju iz automatske puške usmrtio porodicu Domišljanović, Franju (68) i Dragicu (66), njihovu snahu Šteficu (47) i njezinu kćer Marinu (19) te je pokušao ubiti Karla (11) i Zdravka Domišljanovića (46).
Antun Blažević (49) i Darko Vukojević (27) zbog svađe u Slavonskom Brodu u junu 2004. kod kafića Millenium ubili su braću Dragana (32) i Željka Prgometa (28) te Gorana Begića (33). Također, Vlastimir Kihalić (39) u martu 2005. u Petrinji, iz osvete prema supruzi Željki (39), koja je pokrenula brakorazvodnu parnicu, ubio nju i njezine dvije prijateljice, Nadu Kušan (39) i Vesnu Mokrović-Marinković (40).
Zbog kockarskih dugova Dražen Dorčec (34) iz Kalinovca, 14. oktobra 2006., u poslovnici đurđevačke Fine ustrijelio je rođaka, zaštitara Miroslava Benšića (39) i penzionera Ivana Matiševa (57). Dražen Kozman (24) kalašnjikovom i bombom u novembru 2006. godine je zbog svađe usmrtio Dragomira Došlića (48), Mladena Belinu (36) i Marka Maroša (46) te je teško ranio Davora Mamuzu. Nakon toga, Kozman je izašao na cestu i nastavio pucati i bacati bombe po drugim kafićima.
Hrvatska pamti i trostruko ubistvo na Badnju večer 2006. u Kalinovici kraj Samobora, kad je Nenad Popović (36) iz automatske puške likvidirao bračni par Antunović, Anđu (43) i Dragana (46), te Anđinu sestru Zagorku Jurić s kojom je bio u ljubavnoj vezi, a sve pred očima maloljetne djece pobijenih Antunovića. Na kraju je i sam izvršio samoubistvo.
U novembru 2011. godine desila se tragedija u Crnoj Gori. Usred dana u centru Podgorice Igor Raičević (33) je ubio suprugu Mariju (30) i njenog prijatelja Ivana Dulovića (28). Ubica je supruzi pucao u slijepoočnicu, a potom ispalio najmanje četiri metka u stomak Dulovića.
U decembru 2012. u eksploziji ručne bombe poginula Milijana Vuković (49) iz sela Ivanje, dok je njena kćerka teško povrijeđena, kada je u njihovoj kući eksplodirala ručna bomba. Bombu je u kući aktivirao njihov komšija Goran Kuč (28), koji je nakon toga uhapšen.
Posljednje višestruko ubistvo u toj zemlji desilo se u februaru ove godine kada je Baranin Šćepan Bujić (21) pištoljem ubio braću Dejana (26) i Ljubomira Gojačanina (24) u centru Bara.
Makedonsku javnost je u aprilu prošle godine šokirao pornalazak tijela četvorice mladića u blizini vještačkog jezera, nadomak Skoplja. Ubijeni mladići bili su starosti od 18 do 23 godine i među njima i jedan 45-godišnjaka. Sve žrtve su makedonske nacionalnosti, koje je iz neposredne blizine ubila nekolicina napadača, koristeći tri vrste vatrenog oružja.