EU nema ambicije da nameće sporazum

Žalim zbog odluke srpske Vlade da odbaci predloge i pozivam ih da načine posljednji napor kako bi se postigao sporazum, poručila je Catherine Ashton.

"Tokom prethodnih šest mjeseci sastala sam se sa premijerom Dačićem i premijerom Thaçijem osam puta, a nekad su razgovori trajali i više od 13 sati. Na početku smo postavili sebi jasan vremenski okvir kako bi dijalog ostao fokusiran i kako bi se uzela u obzir namjera Evropske komisije da Srbija i Kosovo krenu napred do ljeta", saopštila je visoka predstavnica EU Catherine Ashton.
"Odajem priznanje dvojici premijera i njihovim timovima zbog njihovog velikog truda. Nakon nekoliko rundi diskusija, uvjerena sam da su svi elementi za sporazum oko sjevernog dela Kosova na stolu. Neophodno je da ovo bude dogovor između dvije strane, nije fer da ga Evropska unija nameće. Žalim zbog odluke srpske Vlade da odbaci predloge i pozivam ih da načine posljednji napor kako bi se postigao sporazum, u korist njihovog naroda", navodi se u saopštenju. 
"Vjerujem u svijetlu budućnost Srbije i Kosova i znam, bez obzira na to koliko je proces bio težak, da je on otvorio mogućnost za narod - naročito na sjeveru Kosova - da ima bolji život", kaže Ashtonova. 
"Nadam se da Kosovo i Srbija neće propustiti priliku da prošlost ostave iza sebe i krenu unapred u budućnost. Nadam se da ću voditi diskusije u okviru EU u narednim danima podržavajući stvarni korak unapred i Srbije i Kosova ka njihovoj evropskoj budućnosti", zaključila je visoka predstavnica EU.

Kocijančič: EU nema ambicije da nameće sporazum

Portparolka visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton, Maja Kocijančič, izjavila je da ne može ni da potvrdi ni da demantuje da će Ashtonn uskoro posjetiti Beograd i Prištinu, ali je istakla da se očekuje da Srbija učini posljednji napor da dođe do sporazuma. 
"Za nas je jasno da su elementi za rješenje problema sjevera Kosova na pregovaračkom stolu", rekla je Kocijančič, ali je naglasila da EU nema ambicije da stranama u dijalogu nameće sporazum, već da se od njih očekuje da do njega dođu. 
Kocijančič nije mogla da potvrdi ni da demantuje medijske izvještaje da se Ashton sprema da u narednih nekoliko dana posjeti Beograd i Prištinu. 
"Ne mogu da vam potvrdim da će do tih posjeta doći", rekla je Kocijančič. 
Ona je kazala da Ashton žali zbog odbijanja Beograda da prihvati sporazum sa Prištinom. "Ne mogu da spekulišem kakve će biti posljedice (odbijanja sporazma), ali pozivamo vladu Srbije da učini posljednji napor da do dogovora o sjeveru dođe", istakla je Kocijančič.