Nakon što je CIK saopštila izborne rezultate na osnovu kojih su u Prizrenu oba kandidata dobila po 50 odsto glasova Demokratski savez Kosova održao je juče press konferenciju iznjevši nezadovoljstvo i kako je rečeno zloupotrebu volje birača. Iz Demokratske partije kažu da su oni pobjednici. Građani zbunjeni.

Aziz Hodaj, portparol opštinskog odbora Demokratskog saveza Kosova u Prizrenu optužio je CIK i Nesrin Lushtu zato što, kako je rekao, njihov je rad obavljen van sale potencirajući ime Ajdin Dakaj koji je po njegovim riječima bio taj koji je sve to radio prevozeći izborni materijal. 

- Ajdin Dakaj je lice van sale a tarnsportovao je izborni materijal za Prištinu u noći između 13. i 14. decembra. Ovaj čovjek koji nije zvanično lice jeste i enigmatičan. Ovo slobodno možemo nazvati skandalom. Ni jedan od članova izborne komisije nije potpisao material dostavljen gospođi Lushti – kazao je Hodaj dodavši da je gospođa Lushta samo 10 minuta prije press konferencije dobila gotov materijal iz Prizrena tako da članovi CIK-a nisu mogli da diskutuju o ovom materijalu.

- Pod dva. Na web stranici CIK-a i gospođa Lushta kaže da je u Prizrenu  glasao 50.481 birač i da je Ramadan Muja dobio 24.982 a Hanefi Muharemi 24.940 glasova. Ako se ovo sabere izlazi 559 glasova više od broja onih  koji su glasali.

Hodaj je iznio i niz drugih po njemu neregularnosti pokazavši glasačke listiće bez serijskih  brojeva na galsačkom mjestu 2014A i broj lica sa ograničenim sposobnostima koji su glasali.

- U regularnom verbalnom procesu Ramadan Muja je dobio 67 a Hanefi Muharemi 139 glasova. Gospođi Lushti je dostavljen falsifikovan listić od Ajdina Dakaja u kome stoji da je Ramadan Muja pobjedio dobivši 159 glasova a Hanefi Muharemi 47.

Sa druge strane, portparol opštinskog odbora DPK u Prizrenu Nijazi Kryeziu podsjeća da je po pravilima izbornog procesa u drugom krugu njihov kandidat dr Ramadan Muja pobjedio jer je dobio 42 glasa više od protivkandidata, a za to je potrebno 50 odsto plus jedan glas.

- Istina je da je gospodin Muja kandidat PDK dobio 42 glasa više i to svih regularnih glasova bez onih uslovnih 1602 koji se prebrojavaju – kaže Kryeziu zahvalivši se biračima koji su svoje povjerenje povjerili njihovom kandidatu izražavajući istovremeno žaljenje što su garđani, kako je istakao, dovedeni u nezivesnost o pobjedniku, a to je dr Ramadan Muja.

- Demokratski savez Kosova je od otvaranja biračkih mjesta u sedam  do  zatvaranja u 19 sati simulirao krizne situacije i inicirao raznorazne prepreke. 

Kryeziu je naveo i da su iz LDK na svakom biračkom mjestu imali, kako je percizirao svoje bivše kandidate za opštinski parlament i to sa falsifikovanim karticama o nadgledanju izbornog procesa. 

- Prizren se ne može upravljati sa licima koji falsifikuju dokumenta i onima koji se ponašaju arogantno ometajući izborni proces. Mi znamo da na osnovu Ustava Republike Kosova samo CIK ima pravo da  organizuje izbore i nadgleda ih zajedno sa nevladinim organizacijama – kazao je Kryeziu odbivši svaku pomisao da je bilo zloupotreba i jednog glasa, obećavši da neće dati ni jedan glas svojih birača drugom političkom taboru.

R.A.