Završen trilateralni sastanak

U Briselu su danas nakon nešto više od dva sata završeni trilateralni razgovori premijera Kosova Hashima Thaçija i predsednika Vlade Srbije Ivice Dačića u prisustvu visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton.

Portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančič javila je medijima da je odvojeni susret Ashtonove sa Thaçijem počeo oko jedan popodne, nakon čega će ona imati i razgovor sa Dačićem.

To je, u odnosu na dosadašnju praksu u okviru dijaloga, izvesna promjena, jer su se odvojeni susreti ranije uvijek održavali prije zajedničkog sastanka. Uobičajeno je bilo, što ni ovog puta nije izostalo, da se prije početka razgovora akteri dijaloga susretnu sa visokim američkim zvaničnikom zaduženim za Zapadni Balkan Philipom Reekerom.

Očekuje se da se po završetku današnje runde učesnici obrate medijima.

Današnja runda dijaloga posvećena je prije svega sjevernom Kosovu, a Kocijančič je juče novinarima u Briselu rekla da "napori idu u pravcu napretka u dijalogu'' i podsjetila da je visoka predstavnica EU prošle nedelje posetila Beograd i Prištinu zbog konsultacija sa političkim liderima.

Iako se ranije moglo čuti da je ova runda prelomna za ishod dijaloga zbog aprilskog roka u kome Evropska komisija treba da sastavi izveštaj o napretku u normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, izvori Tanjuga u Briselu sad kažu da će tokom sljedećih nedjelja vjerovatno biti novih rundi.

Funkcioner Evropske komisije koji je želeo da ostane anoniman izjavio je ranije Tanjugu da ukoliko ovog puta ne dođe do dogovora još ima vremena za nastavak dijaloga s obzirom da se ministri inostranih poslova zemalja članica, koji treba da odluče o eventualnom otvaranju pregovora Srbije o pridruživanju EU, sastaju u Luksemburgu tek 22. aprila.

To je na izvjestan način danas u Beogradu potvrdio i šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Degert izjavom da postoje dobre šanse da se postigne napredak u današnjem dijalogu koji bi doveo do sporazuma Beograda i Prištine o zajednici srpskih opština na Kosovu, ali da će učesnici dijaloga imati još vremena ukoliko je to potrebno.