Biće zadovoljne obje strane

Evropska unija je napravila formulu za sporazum Beograda i Prištine koju su prihvatile obje strane, a "ostale su samo finese", piše beogradski "Blic"

Prema ovom dogovoru, Priština će na srpske opštine prenositi nova ovlašćenja, dok će srpske opštine prenositi na Zajednicu srpskih opština, u čiji će sastav ući četiri opštine sa sjevera i šest sa juga Kosova, piše "Blic" pozivajući se na izvore bliske EU.
Ovom formulom, kako se navodi, biće zadovoljna i jedna i druga strana i što se EU tiče, sporazum Beograda i Prištine je postignut, a ostale su samo finese. 
Priština će ovaj sporazum predstaviti tako da prenošenjem nadležnosti opštinama nisu dali ustupke, dok će srpska strana moći da kaže da je Zajednica srpskih opština ipak dobila nekakva ovlašćenja, naveo je sagovornik "Blica". 
Priština odbija da opštinama prepusti nova ovlašćenja, dok Beograd traži da ona budu što veća i to će biti predmet daljih pregovora.

Danas: Šatl diplomatija samo priprema za 20. mart

"Danas", s druge strane piše da su se poslije jučerašnjih susreta najviših zvaničnika Srbije i Kosova s visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Catherine Ashton u Beogradu i Prištini, dvije strane složile samo u ocjeni da se pregovori približavaju kraju, mada se još traži rješenje za ključnu tačku spora - ovlašćenja buduće zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu. 
Beograd i Priština i EU, doduše, tvrde i da je jučerašnja "šatl dilomatija" Ashtonove samo priprema za sedmi krug "premijerskog dijaloga" u Briselu 20. marta, ističe "Danas". 
Kako je Danasu nezvanično rečeno, predstavnicima kosovskih parlamentarnih stranaka juče u razgovoru sa Ashtonovom nije pominjan nikakav "non paper sporazum" o zajednici srpskih opština, koji je juče najavio predsjednik Srbije. 
U diplomatskih izvorima spekuliše se da je Beograd odustao od zakonodavnih ovlašćenja zajednice srpskih opština, a Priština, bez obzira na Thaçijeve "tvrde" izjave, trebalo bi "malo da popusti kada je riječ o izvršnim ovlašćenjima".