Dogovoreno o izvršnim ovlašćenjima

Kosovski i sprski zvaničnici dogovorili su se oko izvršnih ovlašćenja koja će biti predate opštinama na sjevernom dijelu Kosova, ali se još nisu usaglasili oko toga ko će tamo imenovati sudije, rekao je jedan evropski diplomata za portal Balkan Insight.

Kosovski i srpski zvaničnici spore se oko toga ko će, pored evropske misije Eulex, imenovati sudije u sjevernom dijelu Kosova - sami kosovski Srbii ili vlasti u Prištini, rekao je taj diplomata.
Taj izvor je rekao da su se dvije strane već dogovorile o izvršnim ovlašćenjima i budućoj "Zajednici srpskih opština", koja će zamjeniti "paralelne" institucije koje finansira Srbija i djelovati pod opštom kontrolom Prištine.
Visoka predstavnica Evropske unije Catherine Ashton došla je danas u Beograd sa Kosova da proba da riješi kakav će biti budući oblik pravosudnog sistema u sjevernom dijelu Kosova pod srpskom upravom, navodi Balkan Insight.
Izvori Agencije Beta u Briselu nisu potvrdili, ali ni opovrgli te informacije jer su pregovori, kako su rekli, u ozbiljnoj fazi.
Ashton je u saopštenju poslije sastanka sa vođama u Prištini rekla da su razgovarali "o sprovođenju sporazuma koji su već postignuti i o potrebi da se okončaju pregovori i postignu sporazumi o otvorenim pitanjima, posebno o sjevernom Kosovu, što je prije moguće", podsjeća portal.
Spor oko sjevernog Kosova traje i dvije strane nisu uspjele da se dogovore u Briselu u posljednjoj rundi dijaloga 4. marta, navodi Balkan insajt. 
Slijedeća runda dijaloga Beograd-Priština je 20. marta u Briselu.