Nicholas Burns za "Glas Amerike"

Srpsko vođstvo pokazuje novu vrstu otvorenosti prema Kosovu i njegovoj nezavisnosti. Nadam se da će taj proces biti nastavljen i dovršen obostranim priznavanjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta. To je cilj, izjavio je Nicholas Burns.

Beograd i Priština ostvaruju dobar napredak u dijalogu kojim nastoje da riješe jedno od preostalih ključnih strateških pitanja na području Zapadnog Balkana, ocjenio je Burns, bivši državni podsekretar SAD za politička pitanja pozdravljajući naročito, kako kaže, otvorenost Beograda prema Prištini.
"Smatram da je Srbija postigla ogroman napredak. Srpsko vođstvo pokazuje novu vrstu otvorenosti prema Kosovu i njegovoj nezavisnosti. Nadam se da će taj proces biti nastavljen i dovršen obostranim priznavanjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta. To je cilj", kazao je Burns za Glas Amerike. 
On je Prištini poručio da bi kosovska vlada trebalo da ostvaruje otvoren odnos prema kosovskim Srbima i na sjeveru kao i u ostalim dijelovima Kosova. 
"To je u interesu Kosova, ali i njegova obaveza kao zemlje koja je u potpunosti opredjeljena za demokratiju i demokratska prava", naveo je on. 
"Srpska vlada bi morala jasno da predoči srpskoj zajednici na Kosovu da neće podsticati njihovo odvajanje od Kosova. Neophodna je puna integracija Srba u politički život i društvo Kosova. Smatram da je bitno da dve vlade šalju takve poruke", ocjenio je Burns navodeći da je puna normalizacija odnosa sa Kosovom glavni uslov za prijem Srbije u EU.