Predrag Simić

Ni na Kosovu, niti u Srbiji ne aplaudiraju baš ovim pregovorima, niti eventualnom sporazumu.

Komentirajući informacije srbijanskih medija da su Beograd i Priština već postigli dogovor o formiranju i nadležnostima zajednice srpskih općina, ugledni profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Predrag Simić ocijenio je u izjavi za agenciju Anadolija (AA) kako je "neka završnica u toku", ali da vjeruje kako će se za konačan dogovor trebati sačekati.
Osvrćući se na činjenicu da je visoka predstavnica Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, nakon današnje posjete Prištini, najavila dolazak i u Beograd u popodnevnim satima, Simić je istakao da to "znači da su pregovori još uvijek u toku i da dogovor nije tako blizu".
"Mislim da je vjerovatno već dosta stvari bilo na dnevnom redu i da je jedan broj riješen. Ali, i za Ivicu Dačića, kao i za Hashima Thaçija ova situacija je dosta politički osjetljiva sa stajališta domaće javnosti. Ni na Kosovu, niti u Srbiji ne aplaudiraju baš ovim pregovorima, niti eventualnom sporazumu. A pogotovo ne na sjeveru Kosova gdje vlada veliki strah. Intenzivni pregovori su na vidiku, ali je li na vidiku i njihov uspješan završetak? Mislim da bi trebalo sačekati sedmu rudnu pregovora Dačić-Thaçi da bi vidjeli da li će oni donijeti nešto. Pošto je već i šesta rudna bila najavljena kao 'Dan D', ali smo poslije čuli mnogo opreznije komentare svih učesnika", kazao je Simić za agenciju Anadolija.
On, nadalje, objašnjava kako dogovor o zajednici srpskih općina na Kosovu Beograd i Priština vide potpuno drugačije i potpuno oprečno.
"Dok u Srbiji smatraju da to treba biti nalik Daytonskoj Bosni, odnosno Republici Srpskoj (RS), u Prištini to teško može da bude nešto osim nevladina organizacija, dakle, samo jedna forma bez sadržaja. Svi pregovori su traženje neke tačke između. Ako Daytonski sporazum i BiH mogu biti uzor u nečemu, onda je to odredba o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa koja je bila važna u svim dijelovima BiH. To je važno za zaštitu manjina. Stvarnu, a ne samo deklarativnu zaštitu. Mislim da to u ovom trenutku još nedostaje Kosovu. Znači, jedna mogućnost da građani zaštite svoje minimalne interese, gdje god živjeli, ali da pri tome ne blokiraju funkcioniranje čitave cjeline", zaključuje Simić.