Nezadovoljstvo na obje strane

Beograd i Priština postigli dogovor o Zajednici srpskih opština. Obje strane zatražile su od EU još malo vremena kako bi pripremile svoju javnost, saznaje beogradski Blic.

Ovim rješenjem očigledno neće biti zadovoljni ni Srbi ni Albanci na Kosovu, prenosi list iz izvora bliskih EU.
On kaže da "što se tiče EU, dogovor Beograda i Prištine je postignut", ali određenu zabrinutost Unije unosio je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić svojim izjavama, koje su se, sada se vidi, pokazale tačnim.
"Misija visoke predsedstavnice EU Catherine Ashton je uspjela i što se nas tiče dogovor Srbije i Kosova o uspostavljanju i nadležnosti Zajednice srpskih opština na Kosovu je postignut. Međutim, i jedna i druga strana tražile su još malo vremena kako bi pripremile svoju javnost na ovaj dogovor, jer su obje strane morale da odustanu od dijela zahtjeva kako bi sporazum bio postignut. Ono što je izazvalo zabrinutost u Briselu bila je izjava predsjednika Srbije Tomislava Nikolića poslije sastanaka sa Cathetrin Ashton da je Priština popustila, jer je to prijetilo da pokvari dogovor", navodi sagovornik "Blica", koji nije želeo da otkrije detalje dogovora. 
Premijer Ivica Dačić izjavio je da EU "ne daje nikakve ultimatume Srbiji" i negirao da je postignut dogovor. 
"U dijalogu jeste postignut napredak, ali daleko smo od rješenja. Ne mogu da kažem da sam preveliki optimista. Postoji mišljenje da će Beograd učiniti sve za datum. To je pogrešno, Beograd ovo ne radi zbog datuma, već da bismo našli održivo rješenje za funkcionisanje institucija koje priznaju i Beograd i Priština", istakao je Dačić. 
S druge strane, premijer Kosova Hashim Thaçi očekuje da posjeta Catherine Ashton Prištini bude podstrek postizanju sporazuma o normalizaciji odnosa s Beogradom. 
Najbolji dokaz da li je dogovor postignut daće Catherine Ashton, koja je večeras stigla u Prištinu, gdje će razgovarati s kosovskim zvaničima. Ukoliko poslije Prištine posjeti i Beograd biće to i siguran znak da je postignut dogovor. Za svaki slučaj, Vlada Srbije je redovnu sjednicu koja se svakog četvrtka održava u 13 časova pomerila za jutarnje sate, navodi "Blic". 
Dogovor s Prištinom ključni je uslov da bi Srbija dobila datum za početak pregovora sa EU, o čemu će se odlučivati 16. aprila.