Dick Marty, švicarski poslanik dobio je ovlašćenje na današnjoj sjednici Pravnog komiteta Savjeta Evrope da dostavi dokaze tužilaštvu EULEX-a za trgovinu organima na Kosovu i umješanosti Hashima Thaçija, aktuelnog premijera Kosova, potvrđeno u Strazburu.


Pravnom komitetu SE podnijeto je 21 amandmana, četiri je podnio Marty i sva četiri su prihvaćana, a od preostalih 17 koliko je podnijela albansko-turska delegacija usvojen je samo jedan i on se odnosi na izmjenu naziva rezolucije. Ako pred parlamentom SE bude usvojen taj amandman rezolucija će glasiti: Istraga na osnovu tvrdnji o trgovini ljudskim organima.
 
- Sastanak pravnog komiteta Savjeta Evrope počeo je zahtjevom Dick Martyja da ga komitet ovlasti da može da podnese dokaze EULEX-u do kojih je došao u svom izvještaju i pod uslovom da svjedoci budu potpuno zaštićeni u tom postupku.

Marty: nema pravde bez istine

Nema pravde bez istine, i nije skandal ovaj izvještaj, kako mnogi tvrde, već je skandal politički oportunizam koji je nadjačao pravdu, izjavio je danas izvjestilac Savjeta Evrope Dick Martiy na zasjedanju Parlamentarne skupšttine Savjeta Evrope

U raspravi o rezoluciji povodom nelegalne trgovine ljudskim organima na Kosovu, Marty je naglasio da on nije pisao politički izvještaj o situaciji na Kosovu.

To nije izvještaj protiv Kosova, naglasio je Marty, već se traži nezavisna istraga radi utvrđivanja istine. Svi učesnici u raspravi, koji su govorili u ime svojih poslaničkih grupa, ukazali su neophodnnost da se sprovede nezavisna istraga.