Još jedan tekst Guardiana. Tekst o istom čovjeku. Hashim Thaçi. I novinar je isti Paul Lewis. List je objavio navode iz tajnih dokumenata NATO u kojima je premijer Kosova, Hashim Thaçi označen kao "jedna od najvećih riba" u lancu organizovanog kriminala.


Guardian piše pozivajući se dokument NATO-a koji nosi oznaku tajne da su američke i ostale zapadne sile bile upoznate sa, kako navodi, višegodišnjim kriminalnim vezama članova kosovske vlade. Navodi su objavljeni na dan kada se u Parlamentarnoj Skupštini Vijeća Evrope raspravlja o rezoluciji Dicka Martyja o trgovini organima na Kosovu i Albaniji.

Londonski dnevnik inkriminiše i Xhavida Hallitija, viskog funkcionera Thaçijeve stranke i jednog od ljudi kojeg je specijlani izvjestilac Dick Marty označio kao pripadnika Dreničke grupe.

Prema tajnim vojnim podacima na koje se poziva Guardian, visoki funkcioner Demokratske partije Kosova, Xhavid Halliti povezan je sa albanskom mafijom i zapravo je, piše londonski dnevnik, "on taj koji kontroliše Hashima Thaçija i predstavlja snagu koja stoji iza premijera".

Halliti je bio šef logistike nekadašnje UÇK i sada je poslanik i visoki funkcioner Thaçijeve stranke.

No osim toga, podaci NATO sugerišu da je Halliti i pripadnik organizovanog kriminala koji nosi pištolj. Guardian još piše, pozivajući se na dokument koji je sačinio KFOR, da je Halliti lično upravljao novcem za UÇK krajem 90-tih profitirajući od toga.

"On je umješan u prostituciju, trgovinu oružjem i drogom. Takođe je politički i finansijski savjetnik premijera, ali je zapravo on taj koji je šef u odnosu sa Thaçijem", prenosi Guardian navode iz dokumenta koji je KFOR sačinio prije nego što su na Kosovu izbili nemiri 2004.

Prema pisanju Guardiana, NATO Hallitija dovodi u vezu i navodnim zastrašivanjem političkih protivnika na Kosovu i sa dva ubistva u Albaniji krajem 90-tih.

Jedno ubistvo tiče se političkog oponenta koji je pronađen mrtav blizu granice sa Kosovom i to, kako piše Guardian, poslije svađe sa Hallitijem.

Drugo je ubistvo mlade novinarke iz Tirane Ali Uke, koja je podržavala pokret za nezavisno Kosovo, ali je bila kritična prema tome u svojim tekstovima.

Godine 1997. njeno tijelo pronađeno je unakaženo staklenom flašom i šrafcigerom. U to vrijeme, piše Guardian, Uka je dijelila stan sa Hashimom Thaçijem.

Londonski dnevnik zaključuje da je specijlni izaslanik Marty neke od svojih zaključaka o Hallitiju kojeg spominje u svom izvještaju, donio na osnovu podataka do kojih je došao NATO.

List prenosi i da Halliti nije bio dostupan za reagovanje na tvrdnje koje objavljuje današnji Guardian.