Spor oko zaštite svjedoka mogao bi da ugrozi istagu o trgovini ljudaskim organima, ukoliko Parlamentarna skupština Savjeta Europe sutra zatraži od regionalnih vlasti i EULEKS-a da pokrenu istragu povodom optužbi koje je specijalni izvjestilac PS SE Dick Marty prije mjesec dana iznio protiv Hashima Thaçija i njegovih bliskih suradnika.


"Dok EULEX tvrdi da može da obezbjedi sigurnost svjedoka u potencijalnoj novoj istrazi povodom trgovine organima, zapadni zvaničnici, grupe za zaštitu ljudskih prava i sam Marty izražavaju sumnju da misija raspolaže kapacitetima za sprovođenje istrage", piše Balkanska istraživačka novinarska mreža BIRN.

Kao ključna prepreka buduće istrage namijeće se izmještanje svjedoka van Kosova i Albanije u druge zemlje. Ali, zapadni diplomatski izvor blizak EULEX-u kaže da misija nema takve sporazume sa zemljama van regiona, piše BIRN.

Glanosgovornik EULEX-a Karin Limdal odbija da saopšti da li je misija zaključila bilo kakav sporazum koji omogućava svjedocima da žive pod zaštitom u drugim zemljama.

Zvaničnici EULEX-a također insistiraju da moraju da provjere Martyjeve dokaze ne bi li utvrdili da li je krivična istraga neophodna.

"Gospodin Marty nam nije pružio nikakve dokaze i nakon što smo to od njega izričito tražili", tvrdi Limdalova.

U intervjuu za BIRN, Marty je istakao da neće ustupiti nikakve osjetljive informacije kao što su identitet svjedoka i njihove izjave sve dok ne postoje "apsolutne garancije" da će se informacije strogo čuvati.

On navodi nesposposbnost i UNMIK-a i EULEX-a da razviju instrumente za sprovođenje osjetljivih istraga, kao što su zaštita identiteta svjedoka ili spriječavanje da procure obavještajni izvještaji.

Grupe za zaštitu ljudskih prava su mišljenja da se zaštita svjedoka popravila za vrijeme EULEX-a, ali i oni izražavaju sumnju da misija može bezbjedno da sprovede ambicioznu istragu usmjerenu protiv visokih vladinih zvaničnika. Kosovo je jedina zemlja u regionu koja nema važeći zakon o zaštiti svjedoka prema Savjetu Europe.

Prošle nedjelje, američki Human Rights Watch pozvao je EULEX da imenuje specijalnog tužioca koji bi bio van regiona koji će istražiti Martyjeve navode.

"Misija EU na Kosovu će se suočiti sa velikim preprekama u sprovođenju uvjerljive istrage povodom ovih ozbiljnih optužbi", kazala je Lote Light, direktorka Human Rights Watch-a za Europsku uniju.

...................................................

Del Ponteova: Eulex neće moći da sprovede istragu

U intervjuu koji je dala prošlog mjeseca, bivša glavna tužiteljka Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji Carla del Ponte također je izrazila sumnju da EULEX raspolaže neophodnim sredstvima i političkom podrškom da bi mogao da vodi ovaj slučaj, navodeći iskustva Tribunala sa zastrašivanjem svjedoka na Kosovu.

"Bojim se da EULEX neće moći da sprovede ovu istragu, jer možete samo da zamislite sa kakvim će se preprekama suočiti osoblje koje se nalazi na Kosovu", kazalaje del Ponteova.